Krögarduons jättesatsning: "Vi tror på det här"

Det ekar i den tomma butikslokalen.
Här ska den stora restaurangsatsningen, Chicce, ta form.
– Jag ska vara ärlig. Efter allt med pappa hade jag inte gjort det här om det inte hade varit för Leo, säger Sebastian Andersson.

Krögarduon Luay "Leo" Esho och Sebastian Andersson är personerna bakom satsningen på Fristadstorget. Till hösten vill de öppna den italienska restaurangen Chicce.

Krögarduon Luay "Leo" Esho och Sebastian Andersson är personerna bakom satsningen på Fristadstorget. Till hösten vill de öppna den italienska restaurangen Chicce.

Foto: Lina Gustavsson

Eskilstuna2025-06-28 05:10
  • Krögarna Sebastian Andersson och Luay ”Leo” Esho satsar på en italiensk restaurang, Chicce, i Eskilstuna som en hyllning till Sebastians bortgångne pappa.
  • Restaurangen, med premiär i höst, ska erbjuda italiensk mat, ett orangeri och plats för stora sällskap, med fokus på långsiktighet och samarbete.
  • Duon ser inte andra satsningar i staden som konkurrens utan som en möjlighet att stärka Eskilstunas mat- och nöjesliv.

Bokningarna har redan börjat trilla in, trots att premiären är flera månader bort.

I den tomma lokalen står krögarna Luay "Leo" Esho och Sebastian Andersson. Med på ett hörn skulle också Sebastians pappa, den nyligen bortgångne Mats Andersson, ha varit. Men efter en lång tids sjukdom gick han bort i december.

Nu ska restaurangen, bland mycket annat, bli en hyllning till honom.

– Jag och Mats har pratat om det här jättelänge. Inte just det här konceptet, men vi har sedan flera år tillbaka varit inne på det italienska spåret. Vi har länge velat ha en schysst italiensk krog. Nu kändes det rätt i tiden och vi känner att vi klarar av att ta det här konceptet till Eskilstuna, säger Luay "Leo" Esho.

Sebastian Andersson fyller i:

– Jag jobbade väldigt tätt ihop med pappa och jag känner Leo sedan innan. Både pappa och han var drivna på slutet, trots pappas sjukdom. De ville verkligen få ihop det här samarbetet. Sen blev det ju som det blev, säger Sebastian.

Var det självklart för dig att fortsätta, trots din pappas bortgång?

– Ja, det är det här jag brinner för. Det är krog jag tycker är kul och jag kan nästan säga att jag brunnit lika mycket för det som pappa gjorde. 

Krögarduon menar att Mats Andersson finns med i varje detalj.

– Han var med från början och var även med när vi kollade på lokalen. Vi pratade om möbleringen och det var Mats idé att baren skulle vara i mitten av lokalen. Det var hans vision och vi kommer att köra på den, säger Leo.

"Det var Mats idé att baren skulle vara i mitten av lokalen. Det var hans vision och vi kommer att köra på den", säger Leo.
"Det var Mats idé att baren skulle vara i mitten av lokalen. Det var hans vision och vi kommer att köra på den", säger Leo.

Planerna för restaurangen är stora. Det finns idéer om ett orangeri, platser för stora sällskap i källaren och riktig italiensk pasta.

– Jag tycker att vi alla kompletterar varandra bra. Leo är duktig i köket och jag är bra på nöje. Det är ett riktigt bra gäng som kommer att jobba ihop, säger Sebastian.

Leo skrattar och fyller i:

– Sätt mig i baren och Sebastian bara skrattar. Jag kan ju ingenting, säger han.

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om att flera restauranger i Eskilstuna tvingats till konkurs.

Hur får man en restaurang att överleva långsiktigt?

– Vi ska inte öppna för att stänga och vi har tänkt på alla små detaljer. Man kan inte driva något ensam i dag, det funkar inte. Det som behövs är samarbete, man behöver gå tillsammans, säger Leo.

– Det enda vi tänker är långsiktigt. Vi har många idéer. Leo har starka ben att stå på och jag har starka ben att stå på. Tillsammans har vi starka koncept som fungerar och vi har alla förutsättningar man kan ha. Det kommer att bli riktigt kul, säger Sebastian.

Det är i Vävknutens gamla butikslokal som restaurang Chicce kommer att etableras.
Det är i Vävknutens gamla butikslokal som restaurang Chicce kommer att etableras.

I april kom nyheten om att även krögaren Johan Bergquist satsar på det italienska köket. Han ska driva nattklubb, vinbar och restaurang.

Ser ni det som en konkurrent?

– Nej. Jag tycker bara att det är kul att folk satsar. Det är bra att flera krögare i stan försöker få folk att gå ut. Vi alla har olika gäster och det behöver finnas något för alla, säger Sebastian.

– Vi vill ju få rörelse och vi alla vill samla folk mer. Det finns utrymme i stan när det kommer till mat och nöje.

Leo fortsätter:

– Både jag och Sebastian driver varsin restaurang och till en början fanns tanken att vi skulle konkurrera med oss själva. Men vi ser det inte så, utan mer som att vi kompletterar varandra och utökar våra koncept.

Hur ska ni hinna? Har ni fler än 24 timmar på era dygn?

Båda skrattar.

– Kroglivet är en livsstil, säger båda.

– Vi kommer att bli fler som är involverade och vi kommer kunna avlasta varandra. Men kroglivet är som en kick, säger Leo.

När öppnar ni?

– I höst, säger Sebastian med ett leende.

Leo drar handen i pannan.

– Det är ett drömscenario, säger han och skrattar. 

– Jag är positiv. Om allt går som det ska, tror du inte?, frågar Sebbe.

Leo fortsätter att titta på Sebbe med ett stort leende.

Krögarduon vill att Chicce ska bli en mysig restaurang.

– Nattklubb är ingenting för mig och jag sa samma sak till Mats innan också. Det får inte bli en nattklubb. Sebastian hade samma vision som jag och då kände vi att våra idéer stämde överens.

I källaren kommer det att finnas plats för större sällskap. Restaurangen kommer att byggas i etapper och krögarduon vill inte avslöja för mycket.
I källaren kommer det att finnas plats för större sällskap. Restaurangen kommer att byggas i etapper och krögarduon vill inte avslöja för mycket.

Vem har sista ordet i den här duon?

– Äh. Vi kommer bra överens, säger Sebbe.

Leo fyller i:

– Jag kommer finnas till hjälp när han behöver.

Känns det skönt för dig Sebastian att ha Leo?

– Jag ska vara ärlig. Efter allt med pappa hade jag inte gjort det här om det inte varit för Leo. Jag tycker att det han gör är riktigt bra och vi är många som är bra på olika saker.

– Och det är samma för mig. Jag känner mig trygg i Sebbe och det han gör. Jag har sett Sebbe växa upp och bli den personen han är i dag. Jag tror på det här, säger Leo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!