Sverigedemokraten Peter Laufer har haft en rad politiska förtroendeuppdrag i kommunen sedan 2017. Under nuvarande mandatperiod sitter han bland annat som andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och som andre vice ordförande i Torshälla stads nämnd.
Nu anklagas han för omfattande fusk med sitt politiska arvode. Personalutskottets ordförande Marie Svensson (S) bekräftar för tidningen att det rör sig om ett belopp på över en kvarts miljon kronor som Laufer fått utbetalt till sig på felaktiga grunder och som han nu blir återbetalningsskyldig för.
– Sådana här händelser försvagar demokratin och spär på det politikerförakt som finns och det kan också minska människors vilja att engagera sig i politikern så det är väldigt allvarligt, säger Marie Svensson.
Laufer fastnade i en stickprovskontroll våren 2023. Sedan dess har en internutredning av Laufers politiska arvoden pågått.
Enligt kommunens regelverk har varje förtroendevald rätt till en skälig ersättning för förlorade arbetsinkomster och ekonomiska förmåner i samband med uppdraget. Det är dock varje förtroendevalds ansvar att kunna styrka uppgifterna om förlorad arbetsinkomst. Men när kommunen granskade Laufer stämde inte löneavdraget från arbetsgivaren överens med den summa han begärt i ersättning från kommunen.
– Den förtroendevalda har begärt ersättning för förlorad arbetsinkomst vid ett antal tillfällen och kan inte styrka att han haft samma inkomstförlust hos sin arbetsgivare och då vet man inte om han gjort det här med uppsåt eller inte. Nu är utredningen klar och har landat i ett återbetalningskrav och en polisanmälan om misstänkt brott. Nu är det upp till polisen att bedöma om det har begåtts något brottsligt eller inte. I det här läget är också kommunens egen utredning sekretessbelagd, tills polisen säger att den inte behöver vara det längre, säger Marie Svensson.
Laufer har stått fast vid att han redovisat ett korrekt inkomstbortfall. Att det inte synts tydligt i granskningen ska bero på hur arbetsgivaren tidsrapporterat sina projekt. För att arbetstid ska redovisas i rätt projekt har övertidstimmar lagts in på samma tider som den förtroendevalda varit ledig, uppger arbetsgivaren, enligt ett arbetsdokument från utredningen som tidningen tagit del av.
Efter ett och ett halvt års granskning polisanmälde kommunen till slut händelsen på fredagen.
Utöver sina politiska uppdrag i kommunen företräder Laufer även Sverigedemokraterna som region- och kyrkopolitiker. Fram till i november företrädde han även partiet i kommunens arvodeskommitté – alltså den församling som bereder och föreslår bestämmelser om de förtroendevaldas ekonomiska förmåner.
När tidningen når Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna, Kim Fredriksson, på fredagseftermiddagen säger han att han just fått informationen om polisanmälan mot Peter Laufer.
– Jag har inte så mycket att säga i det här läget, i och med att vi fick underlaget nu. Arbetsgivaren intygar att Peter har haft ett inkomstbortfall, och han själv intygar det. Vi har inkommit med ett gediget underlag. Nu ska vi titta på vad kommunen har för synpunkter kring underlaget och varför det inte anses vara tillräckligt.
Har ni fortfarande förtroende för Peter Laufer?
– Ja, eftersom vi såg att hans arbetsgivare har intygat att han haft ett inkomstbortfall, och skickat in kompletterande underlag.
Har du pratat med honom i dag?
– Ja, vi har haft lite samtal. Han är nog lika förvånad som jag är. Om han bara visste om han hade gjort fel är det ju förståeligt, men nu när man inte ens vet vad som är fel i det materialet som skickats in blir det märkligt. Man förstår sig inte på hur kommunen agerar, säger Kim Fredriksson.
Tidningen söker Peter Laufer.