Serveringslokalen i gallerians övre del har stÄtt tom sedan Retuna öppnade i augusti förra Äret. Inte för att det saknats intressenter, tvÀrtom. Men matchningen som ska passa alla parter har inte gÄtt att fÄ ihop. Sedan en tid tillbaka har det varit klart att det Àr kommunens arbetsmarknadsenhet AMA som ska driva fiket under namnet Café Returama.
NÀr tidningen Àr pÄ plats dagen innan invigningen pÄgÄr finputsning och intrimning av bÄde maskiner och personal.
â Det Ă€r nio personer plus en arbetsledare som ska jobba hĂ€r, sĂ€ger Jari Backeliv.
Han Àr projektledare för AMA:s verksamhet i Retuna och den som styrt upp utformningen av caféet.
Inredningen prÀglas helt av idéerna kring Äterbruk. Serveringsdisken och det mesta av möblemanget har tillverkats i AMA:s verkstad i Vilsta. NÄgra av borden har byggts av tomma kabeltrummor, andra av uttjÀnta bildÀck. En vÀggsektion bestÄr av gamla fönster och en av dörrarna kommer frÄn det numera rivna gamla sommarhemmet i Skogstorp.
â En hel del av de hĂ€r prylarna kommer att vara till salu. SĂ„ inredningen kommer att bytas ut vartefter, sĂ€ger Jari Backeliv.
Till en början ska maten levereras frÄn AMA:s kravcertifierade kök i Vilsta. Man strÀvar efter att menyn pÄ sikt ska bestÄ av enbart ekologiska produkter med sÄ fÄ animaliska inslag som möjligt.
â Vi ska erbjuda hĂ€lsosamma alternativ med tyngdpunkt pĂ„ det vegetariska köket. MĂ„let Ă€r att kravcertifiera cafĂ©et under 2016, vilket innebĂ€r att andelen kravgodkĂ€nda varor ska utgöra minst 25 procent.
Att caféet nu öppnar glÀdjer Retunas centrumledare Anna Bergström.
â Det Ă€r sĂ„ skönt, det kĂ€nns som att alla knutar börjar slĂ€ppa nu. Kombinationen av alla verksamheter Ă€r vĂ€ldigt viktig.
Besökssiffrorna pÄ Retuna steg kraftigt under hösten och har sedan dess planat ut och till och med sjunkit nÄgot under vintern. En av anledningarna tror Anna Bergström Àr att gallerian inte hade nÄgon specifikt marknadsförd julhandel, nÄgot som ska finnas med i planerna framöver.
Den stora utmaningen för att fÄ fler besökare och kunder till Retuna handlar om ett lÄngsiktigt och tÄlmodigt arbete. Fler mÄste tycka att det Àr legitimt att anvÀnda Äterbrukat material.
â Som det Ă€r nu Ă€r vi fortfarande i en slags smekmĂ„nadsfas med Eskilstunaborna. Och vi Ă€r superheta i Avfallssverige. Vi har en helt unik anlĂ€ggning hĂ€r och alla vill komma hit och titta, sĂ€ger Anna Bergström.
Caféet kommer att ha samma öppettider som gallerian och under premiÀrdagen Àr Eskilstunakocken Jonathan Kasche pÄ plats klockan 11-14 för att inspirera och ge tips.