En markägare i Ridö-Sundbyholmsarkipelagens naturreservat får ingen ersättning för skog som angripits av barkborrar.
När föreskrifterna för skogsbruk i naturreservatet ändrades 2008, och det blev ett absolut förbud mot skogsavverkning och andra -åtgärder, ansökte den aktuelle markägaren om att en specifik fastighet inte skulle ingå i reservatet eftersom han inte erbjudits ersättning. Men beslut fattades utan någon kompensation.
Nu vill markägaren ha ersättning av länsstyrelsen på totalt 20 000 kronor för skog som förstörts i barkborreangrepp, som inte kunnat bekämpas. Men Justitiekanslern säger nej.
I Eskilstuna har läsare längs Årbys motionsspår uppmärksammat att ett större antal träd ser ut att vara angripna av skadeinsekter.
– Det ser ut som att träden är angripna av barkborrar, säger en motionär till tidningen.
Eftersom Årbyskogen är ett naturreservat, där länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och Eskilstuna kommun naturvårdsförvaltare, finns en skötselplan upprättad kring skogens värden och syftena med reservatet.
Kommunbiolog Camilla Ehrlund är tillsammans med kollegan Gunilla Frenne ansvariga för skötselplanen, och de har varit ute och kikat på de angripna träden - mest granar - i Årby.
– Vi är inga experter på skadeinsekter, utan har skickat bilder till experter på Skogsstyrelsen.
– Men är det granbarkborrar, som bara går på gran, behöver det inte betyda något alls. De förvandlar gamla träd till död ved fortare, vilket bara är till nytta för den biologiska mångfalden. En kedja av växter, insekter och fåglar gynnas av den döda veden i skogen.
Visar det sig vara någon annan typ av skadeinsekt får kommunbiologerna fatta beslut om eventuella åtgärder.
Camilla Ehrlund konstaterar att skogen i Årby naturreservat är väldigt isolerad till små skogsdungar.
– Det gör att ett angrepp av det här slaget inte påverkar andra markägare. Granbarkborrar i en skogsproduktion kan göra stor skada.