Redan i dag bryter Skanska bergmaterial i täkten strax söder om Eskilstuna. Materialet från täkten försörjer vägbyggen, bostadsprojekt och annat runt om i kommunen.
– Utan bergmaterial blir det inga nya bostäder. Det behövs om Eskilstuna ska utvecklas helt enkelt, säger Ulf Kjellén, projektutvecklare på Skanska.
Företagets tillstånd är på väg att löpa ut och nu är det dags att söka ett nytt. Vägen dit är lång och än så länge befinner sig processen i ett inledande skede. Skanska har haft samråd med myndigheter och har nu även erbjudit miljöorganisationer och närboende att säga sitt. Den formella ansökan lämnas till länsstyrelsen under våren.
– Vi har ungefär 80 aktiva täkter så vi är vana att driva de här frågorna, säger han.
Den projektplan som företaget har tagit fram visar att Skanska vill ta ut upp till 15 miljoner ton berg under en tidsperiod av 30 år. Det maximala uttaget per år har satts till en halv miljon ton. Det är betydligt mer än de runt 150 000 ton som tas ut årligen i dag.
– Skulle det bli stora byggnationer i Eskilstuna så krävs det mer än vi tar ut i dag. Vi vill ha en ordentlig marginal. Vem vet hur Eskilstuna är om 20 år, det kanske är en Sveriges mest expansiva städer.
En ökning av mängden bergmaterial från täkten ökar också trafiken i form av tungt lastade grusbilar till och från platsen. Skulle företaget ta ut bergmaterial nära maxgränsen så skulle antalet fordonsrörelser mer än fördubblas.
Vad har ni för ansvar för vägen till och från täkten?
– Vi är med i samfälligheten och betalar pengar för att nyttja vägen och klara underhållet. Det som är tur är att det i princip inte finns några närboende utmed vägen. Det är extremt gynnsamt på det sättet.
Lite längre söder ut, nära Mörtsjön, planerar den nya ägaren av Lundby säteri att starta en bergtäkt. Enligt samrådshandlingarna vill ägaren ta ut 1,8 miljoner ton under en 15 års period.