– Vår stora utmaning är jobben, sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) Eskilstuna kommuns budget för 2017.
– Vi måste knäcka arbetslösheten innan arbetslösheten knäcker Eskilstuna.
Men han påpekar samtidigt att det gäller att hålla i slantarna.
– Det måste finnas pengar kvar till åren 2018–2020, därför måste vi ha ett överskott, säger Jimmy Jansson.
Eskilstuna kommuns driftsbudget uppgår totalt till 5,4 miljarder kronor 2017. Överskottsmålet är satt till 2,5 procent, vilket innebär 153 miljoner kronor.
En av de satsningar majoriteten gör nästa år är att höja skolpengen. Inför 2016 sänktes skolpengen med totalt 38 miljoner kronor i Eskilstunas kommunala skolor, fördelat på 12 miljoner i förskolan, 18 miljoner i grundskolan och 8 miljoner i gymnasieskolan. Nu höjs skolpengen i grundskolan med 29,2 miljoner kronor 2017. I förskolan och gymnasiet behålls nivarande nivå.
– Det innebär att vi återställer den till 2015 års nivå och dessutom höjer den ytterligare, säger Jari Puustinen (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– Vi lovade att vi skulle höja skolpengen under mandatperioden, nu levererar vi. Att vi satsar på grundskolan beror på att det är där behoven är störst.
Även till äldreomsorgen skjuts extrapengar till. Blygsamma 3,3 miljoner nästa år, men sedan ytterligare 32,4 miljoner 2018 och 85,3 miljoner 2019. Ökningen beror bland annat på att kostnaderna ökar i samband med att nya äldreboenden byggs.
En annan större satsning är att 40 miljoner kronor nästa år läggs på att nollställa underskottet i nämnderna. Det handlar om 11 miljoner till socialnämnden, 4 miljoner till Torshälla stads nämnd, 13 miljoner till vård- och omsorgsnämnden samt 12 miljoner till arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Eskilstuna skruvar också upp takten på bostadsutbyggnaden. I dag är målet 400 nya bostäder om året, varav Kommunfastigheter ska stå för hälften.
– Vi ser nu att det inte räcker, säger Sarita Hotti (S) som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
– Därför höjer vi kravet på kommunfastigheter till 300 nya bostäder årligen. Men för att de ska få en rimlig chans att planera gäller det först från 2018.
Majoriteten lägger kommande år 5 miljoner kronor om året på trygghetshöjande åtgärder i områden som till exempel Fröslunda och Lagersberg.
– Det är kommunstyrelsens satsning, vi räknar med att övriga nämnder och kommunala bolag ska lägga lika mycket, säger Anneli Klavins Nyström (M), ordförande i Trygga Eskilstuna.
Budget medger också prioriteringar på landsbygden i form av en bredbandssatsning på inledningsvis 1 miljon kronor nästa år.
– Vi kommer också ägna landsbygdscentra som Kjula och Alberga uppmärksamhet, säger Arne Jonsson (C) ordförande i kommunens landsbygdsråd.
Det blir också utökningar i kollektivtrafiken med bland annat fler turer till Hållsta.
I ett längre perspektiv ser Eskilstunas – liksom i resten av landets kommuner – kärvare ut.
– Som det ser ut i dag saknar vi 30 miljoner 2018 och cirka 100 miljoner 2019, säger Jimmy Jansson.