17 maj 2023: Vid en djurskyddskontroll i en bostad på landsbygden i Eskilstuna påträffas tre kraftigt avmagrade hundar med förvuxna klor och i avsaknad av vatten. Renhållningen är eftersatt och det finns både urin och avföring från hundarna inne i huset. Två av hundarna är instängda i ett rum utan dagsljusinsläpp. I bostaden finns även ett akvarium där det ligger två döda malar. I ett annat akvarium finns tre sköldpaddor. Där saknas UV-lampa och vattnet är mycket smutsigt. Ägaren föreläggs att omedelbart vidta åtgärder men vid en efterföljande kontroll sex dagar senare kvarstår bristerna. Länsstyrelsen fattar beslut om ett omedelbart omhändertagande av djuren och ägaren förbjuds att ha hand om djur. 39 dagar efter omhändertagandet var hundarna åter normalviktiga.
Det ovan beskrivna fallet är ett av det ökande antal ärenden som gäller omhändertagande av djur i Eskilstuna.
Backar man tio år tillbaka i tiden skedde endast två omhändertagande som rörde totalt 21 djur. År 2023 hade antalet ärenden stigit till 20 och omfattade 70 djur där merparten utgörs av hundar och katter.
Vad ökningen beror på är oklart men en förklaring kan vara att antalet anmälningar har blivit betydligt fler.
– Vi ser en ökning när det gäller antalet inkomma anmälningar och vi beslutar om fler omhändertaganden. Det gäller i Eskilstuna såväl som i hela länet där vi under 2023 omhändertog 180 djur och tog emot 607 anmälningar, säger Zandra Mattsson som är chef för enheten för djurskydd och veterinära frågor vid Länsstyrelsen i Södermanland.
En anmälare kan vara anonym men om så inte är fallet är det inte ovanligt att det är grannar eller anhöriga som larmar om djur som far illa eller som riskerar att göra det.
– Vi får också in en hel del anmälningar från polis, kronofogden, hyresvärdar, hemtjänst, sjukvårdspersonal och veterinärer bland annat.
Hur vanligt är det att djuren är i så illa skick att de måste avlivas?
– I de flesta fall så omplaceras djuren men ibland är de i så pass dåligt skick att de behöver avlivas. Det kan till exempel handla om att vi får in en anmälan från en veterinär där djurhållaren besökt veterinären på grund av att djuret är sjukt men sen inte följt veterinärens rekommendation om avlivning eller behandling. Då behöver ofta djuret omhändertas och eftersom djuren i dessa fall redan bedömts vara i dåligt skick blir det i vissa fall aktuellt med avlivning.
Det händer även att de omhändertagna djuren säljs vidare.
– Ja, så länge djuren mår fysiskt och psykiskt bra så försöker vi alltid i första hand att hitta nya hem till dem. Så det är betydligt vanligare med försäljning eller omplacering än avlivning.
Zandra Mattson understryker att kontrollanterna i de allra flesta fallen bemöts med respekt av djurägarna.
– Men det har blivit en tuffare arbetssituation där olika typer av hot förekommer. Vi har ibland med oss polis ut på kontroller, dels för att ha möjlighet att utföra kontroller när vi inte blir insläppta av djurhållaren, dels för vår egen säkerhet. Vid omhändertaganden kan djurhållarna bli upprörda, vilket vi förstår. Det är ju en ingripande åtgärd att bli av med sina djur, därför är oftast polis med vid de ärendena. Vi gör också djurförbudskontroller oanmält, då har vi i vissa fall med polis när vi har ett behov av det kopplat till hotbild och att det finns misstanke att ett omhändertagande av djur kan behöva ske omedelbart.
När ni omhändertar djur, får ni intrycket att djurens lidande kan kopplas till att ägaren inte är så bra på att ta hand om sig själv heller?
– Så är det tyvärr ibland. Psykisk ohälsa och missbruk är ofta grunden till att man har svårt att ta hand om sig själv och sina djur. Och vår uppfattning är att det har blivit värre generellt med tiden vad gäller djurens lidande. Men vi omhändertar inte djur enbart på grund av misskötsel, det kan också bli aktuellt när djuret riskerar att bli övergivet och utan tillsyn. Det kan till exempel vara att en person blir häktad, hemlös, sjuk eller vid dödsfall och ingen anhörig kan ta hand om djuret. Då kan vi omhänderta det även om djuret mår bra och har hållits på ett bra sätt. Så det handlar inte enbart om att omhändertagande sker av djur som farit illa, säger Zandra Mattson.
Fotnot: Bilderna i artikeln är dokumenterade av Länsstyrelsens handläggare i samband med tidigare utförda kontroller.