Den 7 september i fjol beordras två polispatruller till en adress i Stenby i Eskilstuna. Familjen på adressen är orolig för pappan, som säger att han inte känner igen dem. Enligt uppgifter från ledningscentralen är mannen verbalt aggressiv, men inte utåtagerande.
Det ska visa sig vara otillräcklig information för den patrull som är först på plats
Omedelbart efter att de ringt på dörren inser de att de behöver förstärkning.
"Direkt ser undertecknad att [mannen] står på dörrmattan med två knivar, en i vardera hand, och [mannen] hugger i luften och försöker ta sig ut genom dörren", skriver en av de två poliserna i en rapport.
Den andra polismannen beskriver mannens blick som "svart och motiverad".
"Han säger "ska ni hämta mig?" samtidigt som han hytter med kniven mot oss".
Båda poliserna reagerar instinktivt med att slå igen dörren och sedan hålla för den med all kraft de kan uppbåda.
Mannen försöker först ta sig ut via ytterdörren, men när det inte går hoppar han ner från balkongen och går mot spiraltrappan som leder upp mot lägenheten
Därefter utspelar sig några skräckfyllda minuter för såväl poliserna, den utåtagerande mannen som mannens familj, som fortfarande befinner sig i lägenheten.
Innan de får förstärkning använder de två poliserna sina elchockvapen mot mannen vid hela tre tillfällen, men utan att det får någon effekt.
När den andra patrullen anländer väljer en av dem till slut att skjuta mannen med sin pistol.
"Jag upprepar mig flera gånger att han ska släppa kniven innan jag tar beslutet att skjuta verkanseld. Jag avlossar mitt tjänstevapen med ett skott, men jag får ingen effekt. I och med att jag inte vet om mannen är träffad eller var skottet tog så väljer jag att inte skjuta igen", skriver polisen i sin rapport.
Skottet träffade mannen i ljumsken, men utan att få mannen på fall.
Istället avlossar andra poliser sina elchockvapen. Först det andra försöket får effekt så att mannen faller till marken, varpå poliserna kan närma sig honom för att utföra livräddande åtgärder. Han förs sedan till sjukhus där det konstateras att hans tillstånd är stabilt.
Direkt efter händelsen stod det klart att mannen misstänktes för grovt hot mot tjänsteman och försök till grovt våld mot tjänsteman.
Nu åtalas han för brotten.
– Det har att göra med hans agerande när polisen kommer till platsen. Jag menar att han gått till angrepp med knivar mot polisen. Först fysiskt när de befann sig ganska nära, och sedan under ett händelseförlopp då han på visst avstånd fortsätter hota med knivarna i riktning mot polisen, och där fokus ligger på att han ska skada poliserna på ett eller annat sätt, säger förundersökningsledare Tobias Lindblom.
Hur spelar det in för din bedömning att han kan ha gjort det här under någon form av psykisk störning?
– Jag menar att det finns ett uppsåt i att agera. Frågan om det har funnits en psykisk störning vid gärningstillfället är något som blir föremål för vilka eventuella påföljder som kan bli aktuellt, säger Tobias Lindblom och poängterar samtidigt att han inte vill föregripa förhandlingen i tingsrätten.
Mannen själv förnekar brott och menar att han bara ville använda knivarna mot sig själv.
Alla ärenden där en polis avlossar sitt tjänstevapen granskas. Förundersökningen i det här fallet lades ner av Åsa Ideström, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, med motiveringen att polisen agerat korrekt.