– Det vi kommer att göra under övningarna i maj är att flytta de dräktiga stona så att de inte står för nära banan eftersom det kan bli stress då. Det är det enda vi kommer att göra. För övrigt är det lugnt, säger Mia Johansson som har islandshästar på gården Ekorneberg.
När hon flyttade till gården bredvid flygplatsen 1998 var det fortfarande en militär flygplats. Familjen hade knappt hunnit flytta in förrän Försvaret drog igång en två veckor lång övning med JAS Gripen.
– Det är klart det hörs när det är JAS-plan och de dessutom startar två och två. Då stod vi här och skakade och tänkte: 'Okej, det här kanske blir lite jobbigt'.
Den första chocken lade sig snabbt och det blev inga fler stora övningar. 2006 sålde Försvaret flygplatsen till Eskilstuna kommun.
– Då ville inte försvarsmakten vara med och flyga här längre. Då var det den eviga freden som skulle råda, säger Ulf Darenius som är driftansvarig på Eskilstuna flygplats.
Flygplatsen blev civil och fick ett miljötillstånd som i dagens läge tillåter 25 000 flygrörelser per år med civila flygplan och helikoptrar. En flygrörelse består av en start eller en landning. I takt med att det blivit oroligare i vår omvärld, till exempel genom att vårt stora grannland Ryssland startat kring mot Ukraina, så har det svenska försvarets intresse för Eskilstuna flygplats väckts på nytt. Flygplatsen är en av få före detta militära flygplatser där den militära infrastrukturen behållits. Dessutom gör det geografiska läget att den är strategiskt viktig.
I samband med att Försvaret planerade övningen som ska genomföras i maj på flygplatsen med JAS Gripen aktualiserades frågan att flygplatsen inte längre har tillstånd för militära flygrörelser. Nu har kommunen ändå gett grönt ljus att genomföra övningen i nedbantad form på villkor att flygplatsen söker permanent tillstånd för att hantera även militära flygrörelser.
– Det finns ju en stor chans att Försvarsmakten vill öva mer den närmaste perioden, säger David Hofmann, vd Eskilstuna logistik och etablering AB som driver flygplatsen.
I ett första steg genomför Eskilstuna logistik och etablering AB ett samråd med kommunens miljökontor och länsstyrelsen. Sedan kommer en ansökan att lämnas in till miljödomstolen i Nacka.
Flygplatsen vill ha tillstånd för 400 flygrörelser med militärhelikoptrar, 400 flygrörelser med militära transportflygplan och 400 flygrörelser med stridsflygplan per år. Enligt Ulf Darenius och flygplatschefen Johan Kalfas bullrar inte de militära helikoptrarna och transportflygplanen mer än de civila motsvarigheterna som idag trafikerar flygplatsen. Det är de 400 flygrörelserna med stridsflygplanet JAS Gripen som kommer att orsaka mer buller än den civila flygtrafiken.
Ulf Darenius och Johan Kalfas menar att antalet flygningar med stridsflygplanen är relativt litet och att antalet måste sättas i relation till det stora antal flygrörelser som flygplatsen redan har tillstånd för. Enligt samrådsunderlaget kommer bullret att hålla sig inom flygplatsens befintliga bullervillkor. Dessutom planeras en bullerutredning för att undersöka hur närboende påverkas.
– Vi vill ha en bra kommunikation, säger flygplatschefen Johan Kalfas.
Hästägaren Mia Johansson säger att hon har fått bra information från flygplatsen om när Gripenplanen kommer att flyga under övningen i maj. Hon är inte bekymrad över att flygplatsen kan komma att få tillstånd för 1 200 militära flygrörelser per år.
– Vi har bosatt oss bredvid en militär flygplats från början som sedan slutade vara de och kommer att återgå till det. Då får vi ta det. Det är inte värre än så, säger hon.