På 90-talet deponerade Eskilstuna som värst 100 000 ton sopor under ett år. Hela mängden kom dock inte från Eskilstuna, sopor kom även från Flen och Strängnäs.
Men allting på Lilla Nyby började 1958, då den blev officiell soptipp i Eskilstuna.
– Vi hade deponi här från 1958 till 2008, deponi innebar att man grävde ner allting i en grop. Lilla Nyby var då en naturlig lågpunkt i Eskilstuna vilket var anledningen till att soptippen hamnade här, säger Kent Briby, tillförordnad återvinningschef på Eskilstuna Energi och miljö.
Vid millennieskiftet slutade deponering av organiskt avfall, som exempel matavfall och trä. Fram till 2008 var Lilla Nyby fortfarande en deponi, men regler ändrades under tiden och under de sista åren deponerades endast asbest och isolering.
– Vi började att täcka över deponin 2005 och planen var att hela skulle vara övertäckt till 2020, men det har under vägens gång reviderats och nu räknar vi med att vara klara 2025 eller 2026, säger Kent Briby.
Från 2008 har Lilla Nyby tagit emot material för att avsluta deponin. Först slam och aska för att göra ett tätskikt, sen ett dräneringslager och på det ett skyddsskikt, allt som allt närmare två meter täckning över deponin.
– Vi har i dag 72 rör nedslagna i området där vi suger ur metangasen som bildas i deponin. Vi värmer alla byggnader här på Lilla Nyby med metangasen, förklarar Kent Briby och fortsätter:
– Metangasen som vi kan ta ur deponin minskar för varje år. I dag tar vi ur en och en halv miljon normalkubikmeter gas, som innehåller 50 procent metangas. Som mest har vi tagit ur tre miljoner normalkubikmeter gas, det var för cirka tio år sedan. Det kommer fortsätta att minska i samma takt framöver.
I mitten på 90-talet tog Lilla Nyby emot 100 000 ton sopor, som alla deponerades. I dag tar återvinningscentralen emot ungefär samma mängd sopor, men det är den enda likheten.
– Nu sorterar vi ut det mesta. Av 100 000 ton sopor är det endast 2 000 ton som vi inte kan sortera ut, som måste skickas i väg för deponi. Övriga 98 000 ton sopor går till återvinning, säger Kent Briby.
Deponiområdet på Lilla Nyby är 33 hektar stort, ungefär som 66 fotbollsplaner.
– Med början direkt vid vågen vid entrén och en kilometer rakt upp ligger det sopor, som mest 30 meter ner i backen, avslutar Kent Briby.