Många anser att Eskilstunas jordbrukande matproducenter borde vara de självklara livsmedelsleverantörerna till kommunens skolor och förskolor. Så är det inte. Lagen om offentlig upphandling tillåter inte vilka uppgörelser som helst.
Karin Lundell, projektledare för kommunens KRAV-certifiering, har dock funnit en möjlig lösning. Hon har tussat samman lokala lantbrukare, politiker och skol- och förskolekockar för att skapa ömsesidig förståelse.
– Genom att vässa frågorna vid upphandlingar kan det bli möjligt att fler lokala producenter kan få chansen. Kommunen kan exempelvis efterfråga både mat och tjänst i en upphandling. Förutom att någon levererar livsmedel av en viss kvalitet kan det även ingå att man ska ta emot en skolklass på gården. Då får vi även med den pedagogiska delen kring hållbara, offentliga måltider, säger hon.
Karin Lundell menar att kommunen behöver bli bättre på att visa vad köken behöver och bönderna behöver få större kunskap om kommunens önskemål och begränsningar.
– Nu är vi igång och jag hoppas att det här blir början på något riktigt bra.
Vid den första träffen som hölls på Västra Tunagatans skolrestaurang tillagades (och förtärdes) bland annat soppor på linser och köttfärs.