– Det är en ganska stor läcka i Vilsta, en huvudvattenledningsläcka, säger Cecilia Bäck, pressansvarig vid Eskilstuna Energi och Miljö.
Huvudvattenledningen går mellan Hyndevad och vattentornet i Odlaren, och sprang läck vid 06.30-tiden. Själva läckan finns längs cykelvägen mellan Snopptorp och Vilsta.
Läckan innebär att det är dåligt tryck i ledningarna, och många är fortfarande helt utan vatten.
På EEM kan man inte lova att ledningen kommer kunna fixas inom 24 timmar, utan det kommer troligen ta längre tid. EEM uppmanar Eskilstunaborna att använda vattnet sparsamt.
–Vi har kallat in extra personal och vi är många som arbetar för fullt med felsökning och reparationsarbete, säger Jorma Seimilä, Rörnätschef på Eskilstuna Energi och Miljö i ett pressmeddelande.
Vattnet leds runt Eskilstuna och vattentrycket är dåligt i flera delar av Eskilstuna. Vattnet kan vara brunaktigt. Men det är ingen fara, enligt Jorma Seimilä.
– Det slits loss beläggning från insidan av rören. Det blir en sådan rusning i rören vid en läcka. Det är inte farligt, men spola gärna i kranen tills vattnet är klart, säger han.
I Viptorp och Hällberga är det fortfarande probem med vattenförsörjningen. Kommunen har placerat ut vattentankar på platserna men på grund av brist på tankar hämtas fler från Västerås.
– Det är på den matarledningen som vi fått läckan, och det är därför det är problem med de områdena, säger Jorma Seimilä.
Dessutom får olika vårdinrättningar vattentankar från kommunen. Bland annat ska det vara dåligt tryck i vattenledningarna på Mälarsjukhuset. Också två äldreboenden, Trumslagargården och Tunagården, är drabbade. På Trumslagargården finns inget vatten alls, och på Tunagården är det dåligt tryck i ledningarna.
Vilsta camping är helt utan vatten. Kommunen har ställt upp vattentankar även där och campinggästerna får bege sig till hotellet i närheten för att gå på toaletten och duscha. Toaletterna och duscharna vid Vilstabadet är också utan vatten.
Vad som orsakat vattenläckan är oklart. Först trodde man det kunde röra sig om trädrötter som vuxit ner i ledningen. Men det avfärdar man nu.
– Nej nej, det har inget med rötter att göra. Det är gamla ledningar, och det kan vara sättningar i backen eller frätskador, men vi vet inte exakt, säger Jorma Seimilä.
Gissningsvis kan vattenledningen vara från 50-talet.