Sportklubben ber samhället om hjälp

Klubbordföranden i Al-Salam beklagar de indirekta kopplingar som finns mellan rekrytering av jihadister och Al-Salam. Klubben vill nu ha hjälp.

Eskilstuna2016-06-04 07:30

Eskilstunalaget Al-Salam SK vann fotbollens division 7 Norra herrar i fjol. Division 6-säsongen har börjat trevande med sju poäng på lika många matcher.

Klubbens ordförande Wassim Al Hajali skulle helst vilja fokusera på det rent sportsliga och det samhällsengagemang som ska genomsyra verksamheten. Allt fler börjar dock ställa frågor kring sportklubbens eventuella betydelse för den radikala islamismen.

Före detta aktiva i Al-Salam har enligt polisen troligen anslutit sig till stridande förband i Syrien och ska befinna sig där i dag. En annan före detta medlem ska ha återvänt från Syrien och ytterligare en figurerar som misstänkt i en polisutredning. Brottsmisstankarna handlar om hot mot en frilansjournalist som granskat jihadfenomenet.

Att klubben Al-Salam rent av skulle vara en plats för IS-rekrytering är en uppfattning som Eskilstunaimamen Abd al Haqq Kielan gett uttryck för. Detta i en artikel av Niklas Orrenius som publicerades i Dagens Nyheter i helgen.

Al-Salams ordförande berättar att uppgifterna kom som en stor överraskning. Wassim Al Hajali kan vare sig bekräfta eller dementera att före detta medlemmar i Al-Salam har eller har haft koppling till stridande förband i Syrien. Han är dock mycket tydlig med att jihadister, oavsett vilken gren man tillhör, eller eventuella rekryterare inte är välkomna i sportklubben. Han betonar också att det i en förening med många medlemmar är svårt, för att inte säga omöjligt, att känna till varje individs innersta tankar.

– Det finns ingen koppling mellan Al-Salam och jihadistrekrytering och det är flera år sen de här killarna var verksamma i Al-Salam. De här frågorna var inget som diskuterades öppet. De skötte sig mycket bra, de höll inte på med knark eller annan kriminalitet. Det här var inget som vi kunde förutse, inte alls.

I sportklubbens stadgar nämns bland annat att en av ledarstabens viktigaste roller är "att upptäcka signaler". Klubbens möjligheter att upptäcka, agera och reagera på politisk eller religiös extremism är dock begränsade. Det är inte heller vad formuleringen avser, menar ordföranden.

– När det skrevs var det ingen som kunde förutse att det skulle bli krig i Irak eller Syrien och att vissa ungdomar skulle bli påverkade av det. Det här är inte lätt för oss, säger Wassim Al Hajali.

Ordföranden menar att idrottsföreningar, inte bara Al-Salam, är otillräckligt rustade för att hantera komplexa frågor kring politik och religion. Han menar att det saknas kompetens, verktyg och tid.

– Vi sysslar med idrott. Det är träning och matcher och blir det tid över så finns det många andra problem att diskutera. Om det finns organisationer eller myndigheter som kan säga hur vi ska göra så tar vi gärna mot hjälp. Jag vore tacksam om vi kunde samarbeta med andra för i dag vet jag faktiskt inte hur vi ska agera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om