Det finns många goda exempel på samverkan mellan Mälardalens högskola och regionala företag. Ett antal sådana presenterades på MDH i Eskilstuna under tisdagen.
Marcus Persson, sociolog och forskare på MDH har tillsammans med doktoranden Cecilia Ljungblad tittat närmare på vårdpersonalens påverkan av robotkatten Justocat.
Robotkatten, nästan tre kilo tung och med förmåga att spinna om den klappas, placerades för en tid sedan på vårdboendet Attendo Eskilshem, i Eskilstuna.
Under de månader som projektet pågick gjordes fortlöpande mätningar på brukarnas mående. Under ett par veckor försvann katterna, för att sedan återkomma igen. När Eskilstuna-Kuriren besökte äldreboendet 2013 berättade en anhörig till en dement man att fadern frågat efter katten när den försvann, för att sedan bli lugnare igen när katten återvände.
Kattens påverkan på äldre med långt gången demens är i sig ett pågående forskningsprojekt. Marcus Persson har dock valt att fokusera på vårdpersonalen.
– Ohälsotalen i den yrkesgruppen ligger alltid i topp. Vi ville bland annat ta reda på om katten kan förbättra arbetsmiljön, säger Marcus Persson.
Studien är inte helt klar men upprepade djupintervjuer med ett antal anställda har visat att robotkatten har en såväl avlastande som lugnande funktion.
– Katten kan få dementa att bryta repetitiva mönster och därmed dämpa beteenden som stör andra brukare. Det leder till lägre stressnivåer även hos personalen.
Personerna som deltagit i studien uppges se katten som ett verktyg som underlättar arbetet i vissa situationer, inte som en konkurrent om arbetstillfällen eller ersättare till traditionell vård.
Studien ingår i ett samverkansprojekt mellan Arenan för hälso- och välfärdsteknik och Regionförbundet Sörmland. Övriga projekt som redovisades var "Larmtjänster i hemmet", Äthjälpmedlet Bestic" tillsammans med Eskilstuna Elektronikpartner samt "Att hitta personer i inomhusmiljö" där Malmköpingsföretaget Tjeders är en aktör.