Haya Khalaf, Keilla Hanuza, Marvel Agomah och Keziah Sseremba är alla studenter på S:t Eskils gymnasium. De alla har en sak gemensamt – de älskar att köpa kläder second hand.
När studenterna fick i uppgift att starta ett UF-företag blev det såklart second hand-baserat.
För att hjälpa unga som har svårt att hitta kläder second hand säljer de klädpaket.
– Allt fler unga shoppar second hand och vi insåg att man oftast köper ett plagg. När man senare kommer hem så har man inget som passar till det plagget man köpt. Därför började vi med klädpaket, dels för att hjälpa till med att hitta passande kläder, men också för att minska överkonsumtion, säger Haya Khalaf.
De själva köper in kläder second hand för att senare sälja vidare.
– Vi riktar oss till studenter och försöker sälja kläderna till ett rimligt pris, då vi vet hur tufft det kan vara med ekonomin när man är student, säger Keilla Hanuza.
Vid flera tillfällen passade studenterna även på att samla in kläder från vänner och klasskompisar.
– Vi fick in massa kläder och vi blev chockade över hur mycket kläder folk har som de inte använder, säger Marvel Agomah.
Marvel menar också att UF-företaget är strikta med var kläderna kommer ifrån.
– Vi kollar alltid var kläderna är ifrån, vi avstår exempelvis att sälja kläder från Shein och Temu. Vi vet vilka arbetsförhållanden som finns kopplat till dem företagen och därför vill vi inte sälja sådana kläder.
Studenterna lägger väldigt mycket tid på att hitta kläder.
– Det är många timmar i veckan, säger de och skrattar.
– Kanske runt fem-sex timmar. Men vi har bemästrat konsten nu och vi vet vad vi ska leta efter, säger Marvel.
Har ni alltid samma åsikter när det kommer till vilka kläder ni ska köpa in?
– Nej, det har vi verkligen inte. Vi har alla olika smaker och i vissa fall kan en av oss älska ett plagg som vi andra inte alls gillar, säger Keilla.
Vad är er relation till second hand-kläder?
– Jag har ganska nyligen börjat köpa kläder second hand. Jag tror att det fortfarande finns en bild av att det är mindre fräscht med second hand-kläder, säger Haya.
Keilla fyller i:
– Jag har alltid växt upp med en mamma som köper kläder second hand. Jag har alltid haft sådana kläder. Men det är ett problem när man inte hittar kläder som man gillar, vilket leder till att man överkonsumerar.