Prinsessans skåp och pappas fulfåtölj möter det moderna

Som fotograf, stylist och inredare är Amelie von Essen van att låta kreativiteten flöda i vitt skilda miljöer. Alltså tvekade hon inte när lyan med generös takhöjd och fiskbensparkett dök upp – trots att den andades nedgången knarkarkvart. "Jag såg potentialen", säger hon om hemmet i Torshälla.

Pappas gamla öronlappsfåtölj står inte högt i kurs. Men aldrig att den åker ut. I stället ska den kläs om. "Jag kan bli galen på mig själv för att jag måste ha kvar något som egentligen är fult."

Pappas gamla öronlappsfåtölj står inte högt i kurs. Men aldrig att den åker ut. I stället ska den kläs om. "Jag kan bli galen på mig själv för att jag måste ha kvar något som egentligen är fult."

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2023-07-16 16:58

– Jag ville ha kakel ända upp till taket så det blir lite bistrokänsla. Och gärna en köksbänk utan skuggan av överskåp. Det är en ljusgrej – jag är ju fotograf. 

Amelie von Essen, 41, sitter uppkrupen på köksbänken hemma i hyreslägenheten och konstaterar att även en sådan har potential att bli drömlya. 

– Den kändes som en inrökt nedgången knarkarkvart men det störde inte mig på grund av takhöjden och den fina parketten. Hyresvärden var jättegullig som målade alla ytor och bytte kök. Jag kunde ju inte låta bli att lägga mig i och skickade förslag.

undefined
En bistro där mörkt trä möter modern skandinavisk design? När stylisten och inredaren Amelie von Essen landade i hyreslyan fick hon köket utbytt och passade självklart på att komma med idéer. "Jag ville ha kakel ända upp till taket."

I februari flyttade hon in i fyrarummaren med barnen Alvar, Valdemar och Malte. Det egna företaget tar mycket tid vilket innebär att varje vrå inte är helt till belåtenhet än. Senaste projektet är en tavelvägg där svarta och grafiska konstverk möter en solblekt plansch.

– Komposition handlar om balans och att skapa harmoni. Och så gillar jag kontraster och skulle inte hänga en glaslampa över ett glasbord, då vill jag mixa material och ha rotting eller tyg.

Amelie är förtjust i klassisk engelsk herrgårdsinredning i kombination med modern skandinavisk design. 

– När jag jobbar är det ofta minimalistiskt men personligen tycker jag om mörkt trä, svarvade ben och dova omfamnande färger i ett djärvt möte med modern design. Jag borde egentligen inreda ett slott!

Hemmet består av lika delar second hand, arvegods och ny design. Till den sista kategorin hör verk från Torshällakeramikern och vännen Emelie Thornadtsson.

– Hennes grejer är så uttrycksfulla, jag älskar hantverket och går igång på känslan. 

undefined
Vännen Emelie Thornadtssons keramik är en favorit och förekommer såväl i hemmet som vid stylingar.
undefined
Irish coffee-koppar från Eskilstuna auktionsverk. "Bäst av allt – man fick med receptet."

Koppar från kompisen står prydligt uppradade i vitrinskåpet, ett arvegods med kunglig historia. 

– Farfars far, Carl Reinhold von Essen, var hovmarskalk hos prinsessan Sibylla och fick skåpet.

undefined
Skåpet har tillhört prinsessan Sibylla. Arvegodset fick komma hem till Amelie efter att takhöjden hos hennes pappa inte räckte till.
undefined
Sängarna i ena barnrummet är köpta på auktion för 500 kronor styck. Annars är det second hand mixat med moderna inslag som gäller.

Hon gläntar på dörren till ena barnrummet där sängar inropade på auktion går i samma stil.

– Alla gosedjur hade jag tagit bort om det vore en styling men nu är det mitt hem. Då hakar man upp sig på det emotionella och jag kan bli galen på mig själv för att jag måste ha kvar något som egentligen är fult, säger hon och pekar ut pappas gamla öronlappsfåtölj.

– Den är så härlig att krypa upp i. Och den ska kläs om.

undefined
Pappas gamla öronlappsfåtölj står inte högt i kurs. Men aldrig att den åker ut. I stället ska den kläs om. "Jag kan bli galen på mig själv för att jag måste ha kvar något som egentligen är fult."
undefined
"Varje gång jag ser på fåglarna minns jag min farmor. Hon hade en underbar personlighet och precis samma namn som jag."

Amelie är före detta pressfotograf vars kreativitet alltmer drogs mot stilleben. Efter att ha arbetat som inredningsarkitekt gjorde hon för drygt ett år sedan slag i saken och startade eget inom fotografi, homestyling och inredning.

– Passionen är att jobba konceptuellt och jag fotar gärna det jag stylat. Jag har kul från morgon till kväll och i det långa loppet är ju det meningen med livet.

Därmed inte sagt att hon vill romantisera bilden av att starta och driva eget. Speciellt inte då hon nu är ensamstående med tre barn.

– Men när jag fick chansen hade jag inget val, säger hon och syftar på erbjudandet att plåta bostäder för en märklarfirma som gav en grund att stå på.

– Man ska hålla hårt i sina drömmar för det är lätt att de springer ifrån en när livet snurrar på. 

undefined
Fritidshuset på Ängsholmen togs över fullt möblerat och än hänger förra ägarens gardiner kvar. "Jag kommer successivt förvandla det till min egen stil."

Som om det inte vore nog med inredning såväl på jobbet som hemma har hon precis skaffat ett fritidshus på Ängsholmen.

– Det ger mig möjlighet att helt botanisera i min egen stil med småmönstrad tapet, uppsydda draperier och platsbyggd inredning. Alla ytor går att få harmoni i – återigen, det handlar om balans och komposition. 

Amelie von Essen

Yrke: Fotograf, stylist och inredare. 

Familj: Barnen Alvar, 11, Valdemar, 9, och Malte, 7. 

Bor: I Torshälla. Kommer från Katrineholm. 

Intresse förutom inredning: "Musik är min bensin, det ger sjukt mycket energi. Jag har en gammal dj-dröm och brinner för reggae, afrobeat och hip hop. Och så gillar jag snowboard och att resa."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!