Förra året deltog 40 rekryterande företag på rekryteringsmässan i Eskilstuna. I år har 20 företag anmält sig.
-Det är inte riktigt samma tryck. I Eskilstuna ser vi att det är färre än förra året som har anmält sig. Västerås ångar på lite bättre. Västerås är en annan typ av stad. Det är en större stad, säger Agneta Carlsson, kommunikationsstrateg vid Eskilstuna kommun.
Marica Anderbrink-Toll vid arbetsförmedlingen i Eskilstuna berättar att man dels har annonserat mässan, men också mejlat och ringt till företag.
-Det vi generellt hör när vi ringer är att man har inget direkt anställningsbehov. Många företag löser anställningen genom att de har personer som kanske har jobbat på timmar hos dem eller som själva visar intresse.
Förra året satte rekryteringsmässan rekord i både Eskilstuna och Västerås när det gäller utställare, besökare och antal lediga tjänster. Men i år är intresset svalare.
-Många företag försöker klara en orderuppgång med den personal man har och det gör att man är tidspressad och inte hinner stå på mässan som ändå kräver nästan en hel dag för företagen, säger Marica Anderbrink-Toll.
När årets rekryteringsmässa är över kommer arrangörerna att göra en analys och fundera över vad som ska hända med mässan framöver.
-Efter varje mässa gör vi alltid en utvärdering. Vi ringer alla företag som deltagit. Det kanske kan bli så att man ser att det inte är den optimala arenan för att rekrytera, man kanske inte når den grupp som man vill anställa, säger Marica Anderbrink-Toll och fortsätter:
-Sen är det vår styrgrupp med arbetsförmedlingen och kommunerna i Eskilstuna och Västerås som tar det slutgiltiga beslutet om vi har en mässa nästa år igen.
Rekryteringsmässan startades 2002 av Eskilstuna kommuns arbetsmarknads- och familjeförvaltning tillsammans med Västerås kommun för att skapa en gemensam och större arbetsmarknad i Västmanland och Sörmland.
-Den vänder sig till människor som söker jobb och inte minst till såna som har lite längre in på arbetsmarknaden, säger Agneta Carlsson vid Eskilstuna kommun och fortsätter:
-Det finns ju naturligtvis också en vilja att göra det lättare för företag att träffa människor. Det finns ju en mismatch på arbetsmarknaden.
Samtidigt som antalet rekryterande företag på mässan har minskat kraftigt så har antalet utbildningsföretag ökat något. Sammanlagt deltar 16 utbildningsföretag på årets mässa. Volvo CE kommer att vara med som utbildningsanordnare och informera om Volvosteget.
-När det gäller rekrytering kommer vi att vara representerade via bemanningsföretagen Uniflex och Manpower, skriver Magnus Bäärnhielm, presskontakt på Volvo CE, i ett mejl till tidningen.
Enligt Magnus Bäärnhielm är företagets erfarenhet av mässan att den är bra arrangerad och har många besökare.
För andra året är socialt ansvarstagande i samband med rekrytering ett tema för mässan. Enligt Agneta Carlsson handlar det bland annat om att uppmärksamma företag på hur de anställer.
-Det finns värden av att anställa med ett mångfaldsperspektiv. Det ligger ju i linje med mässans syfte från början.
Det finns också plats på mässan om ytterligare företag i sista stund skulle bestämma sig för att vilja delta.
-Då ställer vi i ordning en plats i så fall. Så det löser vi, säger Marica Anderbrink-Toll.