Vice chefsåklagare Henrik Olin är förundersökningsledare i "Jarlsbofallet". Han berättar att Thomas Jarlsbo delgavs misstanke om brott och att han förhördes förra onsdagen. Förhören skedde efter direktiv av åklagaren och i samarbete med sydöstra Götalands polisområde och hölls vid polisstationen i Ronneby, där Thomas Jarlsbo är bosatt.
I mitten av april avslöjade Eskilstuna-Kuriren att Thomas Jarlsbo återkommande skrivitinleda en förundersökning.
Under förhöret i Ronneby valde Thomas Jarlsbo att inte ta hjälp av någon advokat.
– Han förnekade brott, säger Henrik Olin, som ägnade torsdagsförmiddagen åt att läsa igenom förhöret.
– Den rättsliga bedömningen är svår. Jag har tittat noggrant på den praxis som finns och ska, utifrån vad Jarlsbo sagt i förhöret, ta ett beslut huruvida förundersökningen ska fortsätta eller läggas ner. Tittar man på domstolspraxis så har både Högsta domstolen och lägre domstolar dels prövat uttalandena mot brottsbalken, dels mot vad Europadomstolen har sagt gällande den här typen av uttalanden. Lagföringarna innebär ju i praktiken en inskränkning av yttrandefriheten. I vissa fall har det varit okej, i andra inte, enligt Europadomstolen, säger Henrik Olin.
Ett beslut om huruvida "Jarlsbofallet" ska drivas vidare eller läggas ner kommer sannolikt att tas under fredagen.
En vecka efter tidningen avslöjande lämnade Thomas Jarlsbo styrelsen för British Schools AB. Han äger fortfarande hälften av bolagets aktier.