Tingsrättsflytt dröjer trots säkerhetsproblem

Tingsrättens flytt till gamla Myntverket kan ske tidigast 2019.– Det är frustrerande, säger tingsrättens tillförordnade chef Lars Magnusson.

Eskilstuna2016-08-31 04:13

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra om- och tillbyggnad av det gamla Myntverket, nära järnvägsstationen i Eskilstuna. Byggnaden är tänkt att omvandlas till domstol. I planen ingår även att uppföra nya bostäder på den i dag obebyggda granntomten.

Stadsbyggnadsnämnden beslutade vid det ordinarie sammanträdet i augusti att återremittera ärendet. På tisdagsmorgonen träffades nämnden igen.

Tvistefrågan kring bostäderna i Valören är, som i flera andra fall, parkeringsplatserna.

– I det första förslaget skulle det byggas parkeringsplatser i två våningar under mark. Men det är inte ekonomiskt försvarbart, och kanske inte den mest praktiska lösningen, säger ordföranden Sarita Hotti (S).

Förvaltningen fick i uppdrag att rita om planen. I det förslag som nu ska ut på samråd finns ett parkeringsplan under mark, och ett i gatuplan. Dessutom föreslås att bostadshuset ska få byggas i sex våningar, istället för de tidigare föreslagna fem.

Lars Magnusson, tillförordnad chef vid Eskilstuna tingsrätt, gläds åt det nya steget i processen, men hymlar inte med att det går långsamt.

– Nu går vi in i skarpt läge och det är bra. Men enligt det senaste beskedet så blir det inflyttning först under våren 2019. Det är frustrerande, säger Lars Magnusson.

Detaljplanen kan vinna laga kraft tidigast våren 2017. Därefter ska byggtjänsten upphandlas. Om inget av beslutet överklagas kan ombyggnationen börja tidigast under hösten 2017.

– Man räknar med att det tar 17 månader att bygga och då är det klart runt årsskiftet 2018/2019. Då ska lokalerna finjusteras av Domstolsverkets tekniker så det försvinner några månader till innan det är inflyttningsklart. Vi har inga förhoppningar om att man ska kunna jobba snabbare, säger Lars Magnusson.

I de befintliga lokalerna på Rademachergatan arbetar i dag 38 personer. Utrymmena anses inte uppfylla domstolens krav på säkerhet. Att tingsrätten blir kvar i ytterligare minst två år är därför oönskat.

– Häktade personer ska inte vistas i utrymmen som delas med allmänheten. Det handlar också om skyddssituationen för vittnen och målsägare. Vi har lite speciallösningar men de kräver att de här personerna ska gå genom våra kontorsutrymmen, och det vill vi egentligen inte. Det sker inte dagligdags men för ofta, säger Lars Magnusson.

Ser du några risker med att flytten dröjer?

– För varje dag vi är kvar här ökar risken för att det kan hända något, som inte skulle kunna hända i de nya lokalerna. Vi har också för få tjänsterum. Det är i princip fullt i alla rum och vi ser att vi kommer att behöva växa ytterligare.

Eskilstuna tingsrätts "geografiska arbetsområde" (domsaga) innefattar de snabbväxande kommunerna Eskilstuna och Strängnäs. Fler invånare betyder också fler tingsrättsmål.

– Och då ökar behovet av fler anställda. Myntverkets lokaler är väl tilltagna men i detaljplanen förbereder man även möjligheten att bygga på en våning vid behov, säger Magnusson.

Den nya tingsrätten får även fler tingssalar än den nuvarande.

– Vi har i dag tre hyfsat bra salar för brottsmål och andra större förhandlingar, och tre mindre salar eller rum. Men eftersom vi är ganska många domare får vi pussla och gå omlott. Det nya stället kommer att ha nio salar plus några mindre förhandlingsrum. Förhoppningsvis kan det påskynda genomströmningen av mål.

Redan i december 2012 underättade Lars Magnusson Domstolsverket om att tingsrätten behöver större lokaler. Han föreslog att Myntverkets övergivna lokaler skulle vara plan A.

– Jag förstod att det skulle kunna ta några år men trodde inte att det skulle ta så här lång tid. Vi ser dock väldigt mycket fram emot att få flytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om