Toppolitiker: "Enskilda ska inte betala för visningar på bårhus

Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) reagerade starkt på Eskilstuna-Kurirens uppgifter kring avgiften på bårhuset. – Oacceptabelt, säger hon.

Eskilstuna2016-09-23 19:13

Att det sedan 2015 kostar cirka tusen kronor att se avlidna på bårhuset, sedan den döde har flyttats från en sjukhusavdelning, har väckt reaktioner. Få känner till förändringen och det är i dagsläget inte känt om det ens finns ett giltigt avtal mellan landstinget och begravningsbyråerna. Klart är att avtalet med Unilab, som tidigare ansvarade för visningarna på bårhuset i Eskilstuna, utan avgift för de anhöriga, har gjorts om.

Förändringen har drabbat personer som bor långt från sjukhuset eller som befunnit sig på utlandsresa då anhöriga har avlidit. Det har även drabbat släkt och vänner till avlidna barn. Personalen på barnkliniken har enligt personalen på Sjukhuskyrkan vid Mälarsjukhuset, uttryckt följande:

"När det handlar om barn som avlidit upplever de som arbetar på barnkliniken att det är direkt stötande och djupt oetiskt att man som närmast anhörig ska behöva gå vägen via begravningsbyrå för att mot betalning få se sitt barn efter att barnet flyttats till patologen. Och när barn avlider är det snarast regel att andra anhöriga än föräldrarna kommer resande för att ta avsked".

– Jag har i dag gett landstingsdirektören (Jan Grönlund) i uppdrag att lösa frågan skyndsamt, säger landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) när hon kontaktar Eskilstuna-Kuriren på fredagen.

Faktum är att hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Fredrik Lundgren (L) redan i våras gav landstingsdirektör Grönlund i uppdrag att utreda saken. Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson var medveten om förändringen redan då.

Landstingsjuristen Caroline Dexfalk sattes för en tid sedan att utreda frågan på nämnde Jan Grönlunds initiativ.

– Tidigare vara alla visningar på bårhuset kostnadsfria, oavsett var personen avlidit. Bårhusen ingår i landstingets organisation men visningarna hanterades via avtal mellan landstinget och LSAB (landstingsägt servicebolag) i Nyköping och av Unilab (privatägt) i Eskilstuna. Nu har den arbetsuppgiften lagts på begravningsbyråerna, säger landstingsjuristen.

Caroline Dexfalk håller som bäst på att skapa sig en bild av vad som försiggått förändringen, hur den informerats och vilka alternativa lösningar som står till buds. Något slutdatum för utredningen är inte satt och det återstår en del arbete.

– Landstinget kan upphandla och avtala med begravningsbyråerna, men inte betala avgiften för en enskild person. Det är inte förenligt med kommunallagen, säger Caroline Dexfalk.

Oavsett de juridiska stoppklossarna efterlyser landstingsstyrelsens ordförande nu snabba åtgärder:

– Givetvis kan det finnas en del frågetecken kring juridiken, det är en sak. Men det är helt oacceptabelt att enskilda medborgare får sitta emellan. Det här måste vi lösa nu, oavsett hur svårt det är att lösa det juridiska mellan parterna, säger Monica Johansson.

Vad ser du för lösningar?

– Att landstinget går in och kompenserar de berörda, att vi står för kostnaden under den här övergångsperioden. Det är inte alls acceptabelt att anhöriga som bor i andra städer eller befinner sig utomlands och inte hinner hem ska behöva betala för att se sina anhöriga. Det är inte okej.

Den här konsekvensen förstod ni väl redan när förändringen gjordes?

– Det kan jag inte svara på, men det här ska rättas till.

Landstingsdirektören har ju redan uppdraget att utreda saken.

– Ja, och då gav man sig på den juridiska biten mellan landstinget, Unilab och begravningsbyråerna. Det nya är att jag har sagt att det är helt oacceptabelt att enskilda människor får sitta i kläm under tiden.

Vad händer med de personer som redan har betalat?

– Det får vi också titta på. Jag vet inte hur många det rör sig om eller om det går att ta reda på vilka de är. Det kanske inte är så vansinnigt många som har berörts men det spelar ingen roll, det är sättet som vi har hanterat det på som är oacceptabelt.

Vem bär ansvaret?

– Jag kan inte svara på det men nu sätter jag ner foten. Jag tar ansvar för att det här ska rättas till.

Slipper de anhöriga betala en avgift till begravningsbyråerna från och med nu?

– Vi ska se till att landstinget får gå in och ta den kostnaden, enskilda ska inte sitta emellan. Jag talade med landstingsdirektören alldeles nyss och sa att det här måste lösas kvickt. Det kan inte vara svårt.

Vad säger du till dem som har drabbats?

– Jag kan bara beklaga att det blivit så här och att det dragits i långbänk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om