Sedan mordet på en 20-årig Eskilstunabo vid en busshållplats längs Mälarvägen i höjd med Årby centrum den 27 april har utredningen gått på högvarv.
I tisdags förlängdes häktningarna mot en man "som inte är hemmahörande i Sörmland" och en Eskilstunakvinna. De är häktade för mord respektive medhjälp till mord och greps redan samma kväll som mordet skedde.
Enligt förundersökningsledaren, kammaråklagare Immanuel Winbergh, var det bara kvinnan som motsatte sig fortsatt häktning. Båda förnekar dock brott.
–Jag har beslutat att avföra två personer från utredningen. Det gäller en pojke under 18 år, hemmahörande i Eskilstuna som var skäligen misstänkt för medhjälp till mord. Han var frihetsberövad men försattes på fri fot dagen efter mordet. Den andra är en kvinna över 18 år, bosatt i Stockholm där hon greps. Hon försattes på fri fot den 30 april och var misstänkt för medhjälp till mord. Båda avförs nu då det saknas anledning att anta att de var delaktiga i mordet. Kvinnan har ingen koppling till vare sig målsägaren eller misstänkta, säger Immanuel Winbergh.
Utöver de två häktade finns det ytterligare en mansperson, en Eskilstunabo vars identitet skyddas av sekretess, som fortfarande är misstänkt för medhjälp till mord, men inte längre är frihetsberövad.
– Jag har inte tagit ställning till hur vi ska gå vidare i det fallet. Vi har några utredningsåtgärder kvar att göra.
Känner du att du hunnit skaffa dig en bild av vad som har hänt och varför det hände?
– Utredningen pågår med oförminskad styrka och det är mycket skickliga utredare. Vi gör ständiga framsteg i den här utredningen men är fortsatt i ett känsligt skede. Vi vill inte gå ut med någon prognos eller berätta om vad vi riktar in utredningen på. Det kan vara väldigt känslig information. Det handlar om en mordutredning som bara pågått i fyra veckor och i många hänseenden ännu är i sin linda. Hittills är det en framgångsrik utredning, säger han.
Immanuel Winbergh vill inte avslöja om polisen har hittat mordvapnet.
– Jag kommenterar inte eventuella beslag.
Orsaken till att identiteterna på de två häktade fortsatt hålls hemliga förklarar åklagaren så här:
– Det kan antas att fara uppkommer för dem eller närstående till dem, och att de kan utsättas för våld eller lida allvarligt men om identiteterna röjs.
Värderas risken för att närstående ska skadas från fall till fall eller är sekretess det nya normala"?
– Det görs en bedömning i det enskilda fallet men det behöver inte alltid finnas en uttalad eller konkret risk. Det kan ligga i brottets natur eller bero på i vilket sammanhang brottet begåtts.
Är det din bedömning eller domstolens?
– Jag har begärt att deras identiteter ska vara sekretessbelagda och domstolen biföll den begäran, just av de skäl jag nämnt.