Upphandlingsvinnande bolag debiterar för extra utrustning

Stadsbyggnadsförvaltningens interna utredning visar att överdebiteringar för extra utrustning till maskiner visserligen sker och har skett. I slutänden jämnar det dock ut sig med över- och underdebitering, resonerar förvaltningen.

Eskilstuna2014-02-28 05:00

Ett lågt pris är viktigt när man vill vinna en upphandling. Enligt flera maskinentreprenörer som Eskilstuna-Kuriren varit i kontakt med är dock grundpriset missvisande. De hävdar att det finns entreprenörer som regelbundet vinner anbudsgivningar genom att lägga låga bud på maskiner, men att de genom ett tveksamt och systematisk arbetssätt ändå tar igen "tappet" genom att debitera för diverse extrautrustning.

Eskilstuna-Kurirens granskning visar att påståendet om frekvent nyttjande av extrautrustning stämmer. Kommunen betalar, utöver timkostnaden för maskinerna (det pris som lämnats via anbud), regelbundet extra för diagonalblad vid snöröjning samt för bland annat kärra, planeringsbalk och gripklo till grävmaskiner. En av de mest anlitade entreprenörerna fakturerar kommunen, nästan utan undantag, extra för kärra till grävmaskiner. Enligt fakturorna sitter en kärra på under samtliga arbetstimmar som faktureras. Inom branschen är man skeptisk till detta.

Entreprenörerna Peter Boy och Lars Jansson - som vi skrev om i gårdagens tidning - tar inte extra betalt för gripklo, planeringsbalk och kärra.

— Nej, vi räknar med att tillhandahålla en maskin som är fullt utrustad. Men jag vet att det finns bolag som gör så. Det kan ha en gripklo på och kärra efter maskinen hela tiden. Men så går det inte till i verkligheten. Men de måste, för annars går verksamheten inte runt, säger Peter Boy.

Han säger att en privat beställare aldrig skulle acceptera många av de extrakostnader som kommunen accepterar.

Tillägg för kärra och gripklo som sitter på hela tiden stryks av privata beställare. Och varför vill kommunen betala för mer än den tid de används, säger Peter Boy.

Eskilstuna kommun betalar dock regelbundet fakturor trots att underlaget borde väcka en del frågor. Är det möjligt att utföra alla grävuppdrag som faktureras med en kärra på släp hela tiden, och går det ens att sätta en kärra efter bandgrävare? Sju av åtta entreprenörer som tidningen frågat svarar nej på den frågan. En säger att det teoretiskt skulle kunna vara möjligt men att det vore opraktiskt, han har aldrig sett ett sådant ekipage eller hört talas om det.

I en internutredning som stadsbyggnadsförvaltningen lät göra i november beskrivs en svåröverskådlig situation kring maskintjänsterna, med "stora flöden av fakturor och fakturaunderlag". I utredningen medges farhågan om att kommunen då och då betalar för mycket för tilläggsutrustning. "Samtidigt är det sannolikt att leverantören på någon faktura debiterat för få timmar för tilläggsutrustningen. På sista raden tar nog under- respektive överdebiteringar för tilläggsutrustning ut varandra" skriver utredarna.

Den leverantörsgrupp, inom vilken det mest "tilläggsutrustningsbenägna" företaget finns, var i sitt anbud öppna med att viss utrustning kommer att debiteras extra. En prislista finns bifogad. Det kritikerna vänder sig emot är dock att uppgifterna om faktiskt användande inte ifrågasätts eller kontrolleras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om