– Allt blir lite utdraget nu när det inte har varit så varmt i vattnet. Normalt sett har kräftorna, både honor och hanar, bytt sina skal till den första augusti. Nu kan det kanske ta en till två veckor extra innan det kommer igång ordentligt, säger yrkesfiskaren Erik Karlsson från Stora Sundby.
Det kalla vattnet har påverkat kräftornas utveckling. De växer långsammare och skalömsningen tar mycket längre tid. När Erik Karlsson och hans far Sven-Olov Karlsson är ute och fiskar på Hjälmaren tvingas de därför sätta tillbaka många av de kräftor som de fångat i sina burar.
– Vi är väldigt rädda om beståndet så vi tar upp kräftor som är 11 centimeter och större för att kunna bevara ett hållbart fiske i framtiden, säger Erik Karlsson och fortsätter:
– Innan både honor och hanar har ömsat är fångsten lite mindre jämfört med när de är klara.
Sven-Olov Karlsson uppskattar att fångsten är cirka tio procent lägre än i fjol.
– Det beror på hur mycket det blåser också. Vi har svårt att fiska när det blåser hårt. Det har ju varit ganska blåsigt länge, säger han.
Erik och Sven-Olov Karlsson behöver fiska cirka två ton kräftor under säsongen för att det ska gå ihop sig. De säljer sina kräftor till en grossist i Göteborg och till ICA Kvantum Ekängen i Eskilstuna.
– Det är flera grossister som hör av sig och vill köpa kräftor. De slåss ju om oss. Det märker man. Det verkar finnas hur mycket efterfrågan som helst, säger Sven-Olov Karlsson.
Håkan Hammarbäck är färskvaruchef på ICA Kvantum Ekängen.
– Vi tar 369 kronor kilot i år. Det har gått upp 20 spänn. Det är för att det är lite svårare att få tag på. Sedan tror jag att det kommer att lossna framåt hösten. Det är ju inte så att det är mindre kräftor. Det är bara att de byter skal senare, säger han.
Även krondillen har försenats av det kyliga vädret.
– Nu har den kommit igång. Nu börjar det finnas gott om att köpa. Fram till förra veckan var det otroligt svårt, säger Håkan Hammarbäck.
Den traditionella kräftpremiären, som formellt avskaffades 1994, infaller i år den femte augusti.
– Efterfrågan är stor i hela augusti. Kräftorna är väldigt fina framme i september också när efterfrågan börjar gå ner. Ibland kan kräftorna nästan vara ännu finare i september, säger yrkesfiskaren Erik Karlsson.
ICA Kvantum Ekängen, som kokar kräftorna i butiken, har märkt av en ökad efterfrågan på svenska kräftor.
– Den har blivit så uppskattad att den till och med tar försäljning från den frysa. Det verkar som att folk hellre äter lite mindre, men godare. 20 procent av vår kräftförsäljning i volym är i dag svenska kräftor. Det är inte obetydligt, säger Håkan Hammarbäck.
Både han och yrkesfiskarna vittnar om att folk i högre utsträckning äter kräftor året runt.
– Förr i tiden sålde vi inga kräftor till nyår, men nu är nyår en kräfthelg också, säger Håkan Hammarbäck.
Erik Karlsson menar att även efterfrågan påverkas av vädret.
– Folk vill ha bra väder till kräftskivorna. Man kan märka en liten nedgång om vädret är dåligt.
Erik Karlsson är yrkesfiskare sedan fyra år tillbaka. Hans far Sven-Olov Karlsson har varit yrkesfiskare i nästan 50 år. I september 2013 levererade han kräftorna när kungaparet åt middag på Julita Gård i samband med sitt besök i Sörmland.
– Ryktet hade väl gått att kräftorna var bra. Det är ganska stora och fina kräftor här, säger Sven-Olov Karlsson.