Väg i naturreservat kan leda till fängelsestraff

En VA-ledning och en väg inom strandskyddat område kan vara olaglig. Åtgärderna är anmälda och kan ge fängelsestraff.

Eskilstuna2016-07-29 08:30

I februari i år ansökte en fastighetsägare i Sundbyholm om dispens från byggförbudet inom naturreservatet. Det gällde fyra villor mellan Sundbyholmsåsen och Ramsundsån. Ansökan innehöll också en väg fram till villorna.

En tidigare fastighetsägare fick 2007 förhandsbesked om att bygga tre enbostadshus på tomten. Beslutet var bara giltigt i två år, varför en ny ansökan nu var nödvändig. Men den här gången tyckte kommunens tjänstemän annorlunda och föreslog avslag.

Detta tyckte den politiska majoriteten i kommunstyrelsen var märkligt och gav tjänstemännen bakläxa..

Men under resans gång framkom att förberedelser för villabygget redan gjorts i form av en väg fram till tomten. Det gjordes i samband med att Eskilstuna Energi och miljö lät gräva ner en ny VA-ledning med samma sträckning. Arbetet utfördes av fastighetsägarens företag.

Eftersom såväl VA-ledningen som vägen ligger inom Sundbyholms naturreservat, och delvis inom strandskyddat område, krävs tillstånd.

MaryAnn Fargo, som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, besökte platsen i början av april tillsammans med representanter från Eskilstuna kommun och Eskilstuna Energi och Miljö. Även fastighetsägaren och ägaren till marken som vägen dragits över deltog.

Av MaryAnn Fargos skriftliga sammanfattning från mötet framgår att Energi och miljö hade tillstånd att gräva ner VA-ledningar inom reservatsområdet – men inte där de nu ligger. Bolaget hade inte heller fått dispens från strandskyddsbestämmelserna.

För vägen som fastighetsägaren byggt fanns varken dispens från reservatsföreskrifterna eller strandskyddet.

– Men det går att söka dispens i efterhand, säger MaryAnn Fargo.

Det har både Energi och miljö och fastighetsägaren gjort.

Länsstyrelsen har beslutat att inte ge dispens för vägen. I beslutet skriver myndigheten: "...en bilväg som kommer tydligt leda fram mot flera planerade hävdade tomtplatser kommer att avhålla allmänheten från ett område där de tidigare kunnat färdas fritt. Därtill riskerar trafiken, avrinningen från vägen och vägtrummorna väsentligen förändra livsvillkoren för djur och växtarter i Ramsundsån."

– Vi har skickat ett föreläggande som är förenat med ett vite på 50 000 kronor om att marken ska återställas, säger MaryAnn Fargo.

– Dessutom har vi begärt att få in en återställandeplan. Det har redan blivit fel en gång, och vi vill inte att det ska bli fel igen.

När det gäller Energi och miljö har länsstyrelsen ännu inte tagit ställning till om strandskyddsdispens ska medges eller inte.

Länsstyrelsen har anmält både Energi och miljö och fastighetsägaren till åklagarmyndigheten för miljöbrott. Straffet är böter eller fängelse upp till två år.

För de delar som ligger utanför strandskyddsområden men inom naturreservatet är det kommunen som beslutar om dispens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om