När bensinen kostar över 20 kronor litern och dieseln ännu mer, är det många som väljer bort bilen när de kan.
Men den som ändå måste – eller kanske vill – ta bilen dit man ska, har många möjligheter att köra på ett betydligt bränslesnålare sätt.
För dagens körkortselever ingår sparsam och miljövänlig körning som en naturlig del.
– Vi börjar med det tidigt i undervisningen och det testas också på uppkörningen, säger Fabiola Vera som är trafiklärare på Krekolas trafikskola.
Många företag vänder sig också till trafikskolorna för att gå en separat kurs i sparsam körning.
Men hur gör man då?
– Allt handlar om att planera sin körning. Att undvika stopp och alltid rulla. Och att köra på hög växel, säger Fabiola Vera.
Hon hoppar in i bilen och kör iväg för att visa. Färden går från Järntorget i Nyfors ner till Gillbergaplan, över järnvägen och upp längs Köpmangatan. Hon rundar Gamla stan och fortsätter längs Strandgatan på Norr, innan hon svänger upp på Nybron. Färden går vidare längs Hamngatan runt Rademachersmedjorna, ner till Nyfors och tillbaka till trafikskolan. En resa på drygt fem kilometer som tog runt en kvart, i Eskilstunas mest trafikerade delar.
Under hela resan har hon tvingats stanna bilen en enda gång – medan bommarna var nere vid järnvägsövergången. Annars passerar hon såväl rödljus och rondeller som högerregelkorsningar och övergångsställen – utan att behöva stanna.
Tricket är att låta blicken svepa över omgivningarna för att i god tid ha koll på övriga trafikanter, att lätta på gasen och låta bilen motorbromsa – och att inte vara rädd att köra på ettans växel när man sakta närmar sig en korsning eller bilkö.
– Våga ta det lugnt! Om man hela tiden gasar, bromsar, stannar och accelererar måste motorn jobba hårdare och drar mer bränsle.
Tipsen gäller oavsett om bilen går på bensin, diesel eller el – och oberoende om den är manuellt eller automatiskt växlad.
Men det är inte bara hur du kör som påverkar bränsleförbrukningen, utan också bland annat vad du har med dig på färden.
– Många samlar på sig mycket grejer i bilen. Ha inget onödigt med dig, montera bort takboxen till exempel. Tyngden gör att bilen drar mer. Det handlar också om säkerhet, att det inte ska kunna flyga runt grejer i bilen.
Att undvika att starta bilen när den är kall, är ett annat knep.
– Använd gärna motorvärmare och skrapa rutorna i god tid.
Fabiola Vera tipsar också om att serva bilen regelbundet och att ha bra däck.
– Nya vinterdäck är dyra, så man bör börja spara pengar i tid. Då kommer inte hela utgiften plötsligt. Det är också viktigt att ha bra däcktryck för att bilen ska dra mindre.
Fabiola har ett särskilt knep om man ska stå still i några minuter, exempelvis vid en järnvägskorsning med fällda bommar.
– På nyare bilar kan man lägga i friläge, eller P på en automat, och släppa alla pedaler och lägga i handbromsen. Då stängs bilen av. När man sedan ska köra iväg är det bara att trycka ner kopplingen, eller bromsen, så kommer bilen att starta igen.
Hur bra tycker du att folk är på att planera sin körning?
– Inte alls bra! Alla vill fram och ingen håller avstånd. Särskilt när det blir långa köer. Folk är stressade och det är inte många som vågar ta det lugnt. Men det går faktiskt fortare om man planerar sin körning. Och det är mycket bättre för plånboken.