Evylina Franzén, Jenny Bellgran och Ida Lundholm går tredje året på S:t Eskilgymnasiets samhällsvetenskapliga program med säkerhetsprofil. Det är i kursen Rätten och samhället de ägnat några veckor åt att undersöka hur våldsutsatt Eskilstuna är i jämförelse med nästan lika stora Borås kommun.
— De tre våldskategorier vi kollat extra och jämfört är misshandel, inklusive grov misshandel, dödligt våld och försök till dråp eller mord.
Att Eskilstuna hamnar på plats 235 av 286 kommuner och Borås betydligt högre som 137:a, i Sveriges kommuner och landstings trygghetsrankning talar sitt tydliga språk. Tjejernas jämförelse visar att Eskilstuna ligger betydligt sämre till än Borås i alla kategorier förutom ungdomsbrottligheten.
Och de har upptäckt att Eskilstuna har betydligt lägre andel högskoleutbildad befolkning (19 procent) i åldrarna 25-64 år.
— Vi trodde att utbildningsgraden var mycket högre i Eskilstuna. Mer utbildning ger bättre tolerans, helt klart. Hög gängkriminalitet höjer en kommuns andel av dödligt våld.
Det var klassens lärare Björn Gustavsson fick idén till våldsbrottsjämförelsen.
— Jag gillar "riktiga" uppgifter, inte bara läroboksstyrda elevarbeten. När kommunens säkerhetssamordnare Stefan Rydholm var på besök föddes idén. Alla vet att Eskilstuna är en våldsutsatt kommun, men det finns ingen riktig kartläggning gjord. Klassen har gruppvis jämfört Eskilstuna med jämnstora kommuner, som Borås, Gävle och Halmstad, och de har hittat en hel del intressant fakta. Eskilstuna ligger klart risigt till.
Nu skickar klassen sina jämförelser och analyser till kommunen, och under vårterminen kommer Stefan Rydholm och utvecklingsdirektör Tryggve Lundh att bjudas in till skolan för diskussion.
Evylina, Jenny och Ida har redan nu ett klart budskap till kommunledningen:
— Förebygg genom att jobba mer med Eskilstunas unga. Börja redan i mellanstadiet och informera, upplys, lär dem stå emot grupptryck och se till att de inte hamnar fel.