– Han greps på eftermiddagen den 22 december och frihetsberövades av fransk domstol utifrån de svenska papprena, säger Lars Franzell vid polisens enhet för grova brott.
Det svenska häktningsbeslutet från våren 2011 och den därpå följande internationella efterlysningen ligger alltså till grund för gripandet. Utan ett omfattande polisiärt samarbete hade 35-åringen dock sannolikt kunnat hålla sig borta från den rättsliga prövningen ännu en tid.
Sverige, övriga EU-länder samt ett antal länder utanför unionen har en överenskommelse som går under benämningen Prüm-samarbetet. (Prüm är den tyska stad där Beneluxländerna tecknade det första samarbetsavtalet 2005).
Syftet är att bekämpa gränsöverskridande brottslighet och terrorism och ger polismyndigheter inom EU rätt att söka i varandras dna-, fingeravtrycks- och fordonsregister. Vissa sökningar, exempelvis mellan de nordiska länderna, sker automatiskt. I andra krävs det en aktiv begäran.
Den misstänkte mannens riktiga identitet blev avslöjad som en följd av att han sökte asyl i Frankrike.
– När man söker asyl inom Schengenområdet får man lämna dna-prov och fingeravtryck. Det var så han åkte dit. Vi har egentligen bara väntat på att det skulle plinga till, men på någon annan identitet. Han har sannolikt använt andra identiteter än sin svenska. Det hann gå en tid mellan att han lämnade proven tills svaret kom och polisen kunde leta rätt på och gripa honom på en plats i Metz, säger Lars Franzell.
Sedan den franska polisen förhört mannen och fransk domstol utfärdat ett utlämningsbeslut överlämnades 35-åringen till Kriminalvårdens transporttjänst. Resan gick med flyg till Sverige den 8 januari. Transporten gick vidare med bil till häktet i Nyköping där han sedan förhördes och delgavs misstanke om brott.
Huruvida den misstänkte 35-åringen varit medveten om den uppenbara risken att åka fast i samband med sin asylansökan är oklart.
– Vad den här mannen tänker vet jag inte men han borde ha förstått det. Alla vet dock inte vilka dörrar som faktiskt öppnats genom Prüm-avtalet. Förr eller senare ger det träff någonstans och på sikt kommer alla sökningar att ske automatiskt.
Så vitt den svenska polisen vet i dagsläget är mannen inte misstänkt för annan brottslighet än den grova överfallsvåldtäkten i Eskilstuna 2011.
Utredningsläget bedöms som gott och mycket talar för att den rättsliga prövningen kan inledas vid Eskilstuna tingsrätt inom 14 dagar.
– Redan hösten 2011 var utredningsarbetet i stort sett klart. Det som har saknats är att han skulle fångas in och förhöras. Det kan också bli lite kompletteringar beroende på vad han säger. Försvaret kan också ha något att erinra innan åklagaren skickar in stämningsansökan.
35-åringen bestred omhäktningen genom sin försvarare Lars-Åke Chorell vid förhandlingen på måndagen. Hur han ställer sig till brottsmisstankarna vill Lars Franzell inte avslöja.
– Jag säger ingenting om det. Det kan bara förstöra och jag tänker även på målsägaren som ska slippa höra vad den misstänkte säger.