Valvet är Eskilstunas nya mötesplats

Den 26 april invigdes Valvet som är Sparbanken Rekarnes satsning på en helt ny typ av mötesplats.

Valvet är en mötesplats, berättar verksamhetschefen Johanna Tömmervik.

Valvet är en mötesplats, berättar verksamhetschefen Johanna Tömmervik.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2019-05-15 13:22

– Det är en mötesplats för co-working och samskapande där vi vill skapa ett möte mellan entreprenörer, intraprenörer, affärsänglar och kreatörer, säger Johanna Tömmervik, verksamhetschef för Valvet.

En co-working space är en lokal där människor med olika yrken arbetar tillsammans. Bakgrunden till satsningen är att Sparbanken Rekarne började fundera över vad den kan göra för att gynna näringslivet i en digital värld. Johanna Tömmervik berättar att utvecklingsprocessen har pågått i ungefär ett år.

– Vi har fokuserat på att vara värdedrivna och att jobba utifrån och in. Det började med 20 personer i en projektgrupp bestående av både bankpersonal och externa personer, säger hon.

Gruppen utökades till ett hundratal utvalda personer, så kallade betatestare, som fick hjälpa till att utveckla Valvet. Johanna Tömmervik själv rekryterades till tjänsten som verksamhetschef. Hon tillträdde den 1 februari.

– Det är fantastiskt roligt och modigt att just en bank står bakom Valvet och vågar släppa ramarna, säger hon.

Johanna Tömmevik har gedigen erfarenhet av bland annat innovationsprocesser, startups och utveckling av co-working spaces. Hon är även en flitigt anlitad föreläsare inom exempelvis ny teknik, marknadsföring och innovation.

– Självklart ville jag vara en del av den här spännande resan när jag fick frågan.

Valvet ligger i Sparbanken Rekarnes lokal i hörnet Kungsgatan/Kyrkogatan. På en cirka 250 kvadratmeter stor yta finns det bland annat ett café och många sittplatser som kan användas för att till exempel fika eller för att arbeta. Caféet drivs av Micke Byström.

– Det är en avslappnad miljö som bjuder in till möten och som uppmuntrar till att man vågar sätta sig bredvid någon. Om vi hade gjort ett vanligt kontorshotell med höj- och sänkbara bord hade det inte blivit lika spontana möten, säger Johanna Tömmervik.

Hela miljön är ombonad med många växter, kuddar och stoppade möbler. Färgerna går i bland annat rosa och vitt. I en del av lokalen kan man prova på VR-teknik, i en annan går det att låna Imac-datorer. Strax innanför entrén finns en liten scen, det så kallade speaker’s corner, som används i samband med olika event.

– Alla våra event är öppna. Det kostar ingenting. Eventen ligger ute på Facebook.

Valvet innehåller även en studio för produktion av till exempel musik, film eller poddar.

– Vi försöker ha en mångfald så att det inte blir den här inre kretsen som alltid ses på alla event. Här kan 22-åriga musikproducenter som kanske inte kommer från priviligierade områden möta filantroper och affärsänglar som har gjort sin resa. Däremellan har vi startups, men också företagsledare som har drivit företag länge.

I två rum som kallas orangerier kan grupper mötas ostört. Ett annat mötesrum har tapeter av sjögräs. På innergården finns en stor lounge.

– Jag tror inte att folk har det här som sitt primära kontor utan att det mer är en plats där du landar mellan möten eller för att ha dina möten. Du kanske har en kontorslokal utanför stan, men du vill lägga dina möten här.

För att få tillgång till Valvet krävs det att man är medlem, något som man kan ansöka om att få bli.

– Kan du tänka dig att dela med dig av din kunskap och dina idéer till andra? Om du kan tänka dig att både ge och ta, då hör du hemma här! Här är vi öppna. Om du har något superprivat som du jobbar på, typ hemliga patent, är det här kanske inte rätt plats.

Man behöver inte vara kund hos Sparbanken Rekarne för att bli medlem. Medlemskapet kostar 1 500 kronor i månaden.

– Då ingår kaffe, wifi, du får boka mötesrum, du får boka studion. Du får ha med dig gäster.

I medlemskapet ingår även en app där man kan köpa tilläggstjänster som till exempel frukost.

– I appen kan man även se vilka som är på plats och vilka man får störa. Man kan även se vad personen som sitter bredvid kan. Mötet sker mycket snabbare i stället för att du och jag sitter bredvid varandra i ett kontorshotell i flera månader utan att förstå att vi behöver prata med varandra, säger Johanna Tömmervik.

Hon kommer att verka för att det ska bli en mångfald bland medlemmarna.

– Vi kommer att ha 200 medlemmar, varav 50 kommer att gå här på stipendium för att det inte bara ska vara de som har pengar som kan vara här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!