Lotta Jonsson föddes i princip in i politiken i det kristdemokratiska barndomshemmet i Ärla. Engagemanget hon ärvde har resulterat i en lång politisk karriär och när hon nu går in i valrörelsen är drivkraften densamma som alltid.
– Jag är en doer med en vilja att förändra saker till det bättre. Jag mår bra av att se andra må bra.
Det är den inställningen som gör att hon inte tänker alltför mycket på det skrala stödet i opinionen. KD är med sina två mandat fullmäktiges minsta parti. Vid förra valet fick partiet 3,3 procent av rösterna. I den lokala opinionsundersökning som gjordes i Eskilstuna i december fick man bara 2 procent och i SCB:s stora partisympatiundersökning i maj 2,9 procent.
[fakta nr="2"]
Lotta Jonsson hör till dem som hade stora förväntningar på att Ebba Busch Thor skulle lyfta KD när hon tillträdde som partiledare. Men genomslaget har uteblivit.
– Ebba gör ett jättejobb och hon är en bra partiledare. Men väldigt många är benägna att sätta negativa stämplar på KD vilket är en förklaring till läget. Dessutom brukar vi alltid ligga dåligt till på våren. Jag lägger inte alltför stor vikt vid det. Vi kan inte bygga vårt arbete på opinionsläget. Jag kan inte presentera vår politik om jag trodde att vi skulle åka ur. Vi fortsätter jobba för den politik vi tror på. Och inget parti har några röster före valdagen. Det är upp till väljarna vilka de vill ge förtroende.
Vilken är den viktigaste frågan för KD?
– Jag har funderat mycket på vad vi ska lyfta fram i valet. Och det handlar i grund och botten om vad vi står för, vad vi har för värderingar. Det handlar inte om penningvärdet, det handlar om människovärdet. Vi vill stå upp för familjen och individen. Vilka beslut som än fattas får vi aldrig tulla på att alla människor har lika värde. Alla måste få plats, vi måste dela yta oavsett om det är i skolan, på jobbet eller i ett bostadsområde.
Varför ska man rösta på ditt parti?
– Därför att vi arbetar för att alla ska få en värdig vardag oavsett behov. Vi satsar på skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen.
Vad är det som skiljer er från övriga partier?
– Att vi i varje fråga lyfter upp människovärdet. Vi gör skillnad. Ingen ska hållas tillbaka och ingen ska lämnas efter. Vi vill bland annat införa en värdighetsgaranti för de äldre samt en parboendegaranti. Människor som levt ett helt liv tillsammans ska inte behöva flytta från varandra bara för att den ena blir sjuk. Det är när man känner sig som svagast som man ska känna sig trygg med att möta en stark välfärd i Eskilstuna.
I KD:s budgetförslag för Eskilstuna kommun återfinns bland annat höjd skolpeng, mer personal inom skola och äldreomsorg samt ett höjt tilläggsbelopp för funktionshindrade barn.
Hur finansierar ni era satsningar?
– Bland annat genom att vi har ett lägre överskottsmål än majoriteten. De senaste åren har det funnits mellan 100 och 300 miljoner kronor i överskott varje år. Och kommunen ska inte sitta på så mycket pengar när det finns massa människor med stora behov.
Hur ser du på den gångna mandatperioden som inneburit att alliansen splittrades?
– Generellt har det politiska klimatet – både andan och jargongen – hårdnat. Mycket av det beror på Sverigedemokraterna. De har bidragit till en minskad respekt partierna emellan och att politikerföraktet har ökat. Och att Moderaterna och Centern valde att inte stå kvar med alliansen i Eskilstuna är väldigt sorgligt.
För att integrationen i samhället ska lyckas och tryggheten samtidigt öka betonar Lotta Jonsson vikten av en gemensam värdegrund och drar en liknelse vid hur vi agerar i trafiken.
– När jag åker bil tittar jag åt olika håll och ser människor jag möter. Ibland släpps jag förbi, ibland någon annan. Det sker i samförstånd och handlar om att vi inte ska krocka och fara illa. Det fungerar bra i trafiken men i samhället verkar det vara så mycket svårare. Men jag tror inte att det behöver vara det. Vi måste börja våga prata om värdegrund med barn och ungdomar men också deras föräldrar.
[fakta nr="3"]
Ett led i det arbetet är KD:s förslag om att införa föräldrautbildning på SFI, Svenska för invandrare.
– Vi måste komplettera språkinlärning med en utbildning om hur det är att vara förälder i det här landet. Här i Sverige vi en syn som går ut på att barnens väl går först och att de har samma rättigheter som vuxna. Vi behöver lära ut vad som är okej och vad som inte är okej, hur man löser konflikter utan våld. Här måste vi gå in och vara tydliga.
Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med?
– Med allianspartierna har vi inga problem. Sen får vi se vad vi får för resultat efter valdagen. Men något samarbete med SD blir det inte under några omständigheter, det har vårt parti tagit tydlig ställning emot i Eskilstuna och det är jag stolt över.
Vilka frågor tror du kommer att dominera i den lokala valrörelsen?
– Det kommer att handla om barnomsorgen, om mindre barngrupper på förskolan och mer personal. Men den fråga som det kommer att pratas mest om i debatter är nog trygghetsfrågan. Det har varit för mycket av våld, hot och bilbränder i Eskilstuna. Det har gjort att känslan av otrygghet har ökat och frågan är vilka åtgärder som måste sättas in. Ytterst handlar även den här frågan om värderingar och att visa respekt för varandra.
[fakta nr="1"]