En frän lukt av fukt och mögel sprider sig när Susanne Bengtsson öppnar dörren ner till källarvåningen.
– Här har jag min tvättstuga, men jag kan inte hänga tvätt här längre. Jag får ta upp det och hänga på stolar i stället, annars luktar allt apa. Är det meningen att jag ska ha det så här?
För ungefär fyra år sedan höjde kommunen vägen med 1,5 decimeter precis utanför tomten samtidigt som asfalt anlades alldeles intill staketet.
– Det var grus förut eftersom det dränerar, men nu har de asfalterat ända in. Vattnet har ingenstans att ta vägen längre, säger hon och fortsätter:
– I och med att de höjde vägen så mycket hamnade till och med mitt staket under den nya vägen så jag fick ringa till kommunen och be dem styra upp det. De lade också om mina plattor så nu lutar det ännu mer in mot huset.
Det var för tre år sedan som hon upptäckte att färgen på golvet i tvättstugan började blekna och förstod efter en tid att det berodde på fukt. Susanne Bengtsson blev då ombedd av sina kompisar att dränera grunden på huset då det rör sig om ett gammalt hus. Förra året anlitade hon därför ett företag för att dränera – något som kostade henne 150 000 kronor, utan att det gav något resultat.
– Han som gjorde arbetet berättade att det inte var husets dränering det var fel på utan att vattnet kommer uppifrån vägen.
När hon flyttade in i huset på 80-talet var det fortfarande en grusväg utanför huset. Det är de senaste åren som kommunen valt att anlägga asfalt på sträckan, berättar hon.
– Eftersom det var grusväg här behövdes det ingen dränering från början. Men de måste förstå att det inte går att lägga asfalt på asfalt utan att göra ett ordentligt för arbete, vattnet måste ta vägen någonstans.
Efter upptäckten av fuktskadorna har Susanne Bengtsson varit i kontakt med enhetschefen för gatuunderhåll på kommunen för att få hjälp.
– Han säger att kommunen bara bryr sig om vägarna och att de inte kan göra något på privata tomter. Men kolla här och på alla andra garageuppfarter. Här har de lagt en bit asfalt och det är på min tomt, det har jag inte bett dem om.
Nu börjar hon även oroa sig inför hur framtiden ska bli.
– Jag går i pension om ett tag och har haft huset lite som en pensionsförsäkring. Jag är jätteledsen för jag kan ju inte sälja det här i framtiden när det inte är schysst. Jag är fast i det här, säger hon och fortsätter:
– Jag har tröttnat nu – jag tycker inte att jag som skattebetalande medborgare ska behöva ha det så här. Och jag är inte heller ensam om att det rinner vatten, det är flera som har det. Det får räcka nu!
Mikael Arvidsson, enhetschef för gatuunderhåll på Eskilstuna kommun, berättar att han känner till problemet på Skogvaktarvägen men att arbetet har gått som planerat.
– Jag känner mig väldigt trygg med hur vi har genomfört arbetet på vägen, men kan bara beklaga att det finns fastighetsägare som fått skador på sina hus, det tycker jag är jättetråkigt.
Vidare ber han även de som upplever att de fått sina fastigheter skadade att göra en anmälan på kommunens hemsida, där man redogör för skadan samt påvisar att skadan uppkommit i samband med kommunens arbete.