Det av Vladimir Putin grundade och säkerhetstjänsten närstående "Russian Institute for Strategic Studies" (RISS) och den statliga nyhetsbyrån "Rossija Sevodnja" (Ryssland i dag) har undersökt 40 länders mediebevakning av Ryssland. Såväl 2014 som 2015 finns med i materialet.
Läs också: Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov: "De vill att vi ska veta att vi har ögonen på oss"
Man har bland annat kartlagt hur omvärldens medier skildrat landets förhållande till Ukraina, Syrien, kriget mot IS, idrott och den politiska situationen. Genom att dividera antalet "negativa" artiklar med "neutrala" har man fått fram ett aggressivitetsindex.
Av de 40 granskade länderna utpekas Sverige som det åttonde mest aggressiva. Och av de tio svenska medier som tagit sig in på rankinglistan är Eskilstuna-Kuriren den enda lokaltidningen och den ojämförligt mest "icke-vänliga" och aggressiva. Även jämfört med de 39 övriga ländernas tio mest "aggressiva medier" ligger Eskilstuna-Kuriren i topp.
Enligt svenska MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är rapporten en del i den ryska maktapparatens ambition att inför det egna folket sprida omvärldens påstått antiryska strömningar. Den vetenskapliga nivån och statistikens riktighet anses vara svårbedömd.
– Ryssland skapar en motbild som man sen kan referera till för att påvisa att det pågår en antirysk kampanj. Det är ett klassiskt drag att använda sig av ett forskningsinstitut för att till synes bevisa ett sakförhållande, i det här fallet att det är Ryssland som är offret. För Ryssland är rapporten mycket användbar och den är framtagen för att användas.
Det säger Mikael Tofvesson som är chef på MSB:s enhet för omvärld och beredskap. Hans grupp jobbar med att identifiera och möta informationspåverkan från främmande makt.
– Den generella bilden är att Ryssland aktivt bedriver propaganda- och informationskampanjer mot sin omgivning. Rapporten kommer att användas för att visa den ryska befolkningen att debatten är snedvriden.
De läser alltså Eskilstuna-Kuriren och andra tidningar?
– Ja, de sitter i Ryssland och läser svenska tidningar digitalt. Senaste året har Rysslands intresse för och kunskapen kring att ta del av svensk media, och även lokalpress, ökat. Någon får i uppdrag att försöka kvantifiera det man i Ryssland kallar värderingar i den svenska rapporteringen.
Vad betyder det egentligen att Ryssland pekar ut Sverige som det åttonde mest aggressiva "medielandet"
– Från ryskt håll uppfattar man det som väldigt negativt att det i Sverige finns tidningar och skribenter som eldar på den negativa debatten om Ryssland, och därigenom påverkar den egna befolkningen.
Och av de tio svenska är Eskilstuna-Kuriren värst.
– Eskilstuna-Kuriren och de andra medierna används som exempel för att styrka argumentet om att det pågår en Rysslandsnegativ debatt. Och som alltid ska någon hängas ut och för att det ska framstå som evidensbaserat, objektivt och forskningsfäigt. Kan man få med en aktör från lokalpressen så ökar man trovärdigheten för underlaget.
Vad spelar det Ryssland för roll hur det uppfattas?
– Det är jätteviktigt för handel och andra utbyten. Det är viktigt för alla befolkningar att vi gillar varandra och samarbetar för det gör oss starkare. Konflikter skapar problem.
I rysk media speglas Sverige ofta sakligt, säger Mikael Tofvesson.
– Det kan handla om olyckor, politiska händelser eller kursutveckling. Men på senare år berättar man parallellt om svensk militär upprustning och att vi inte gillar ryssar. Och inte minst om våra hbtq-frågor. Det som vi Sverige upplever som självklara fri- och rättigheter försöker man smeta ner, och använda för att påvisa att vi är ett degenererat och sämre fungerande samhälle. Målar man upp den bilden för den ryska befolkningen så förstår den också varför Ryssland hamnar i konflikt med Sverige. Det är en långsiktig strategi som handlar om att få den egna befolkningen med sig.