Vobbartrenden stressar småbarnsföräldrarna

Tre av fem tjänstemän väljer att jobba hemifrån i stället för att ta ledigt när barnen blir sjuka. Men vobbandet är en kvinnofälla, varnar fackförbundet Unionen.

Foto:

Eskilstuna2015-02-05 11:14

Vobba kallas det när man jobbar hemma i stället för att vabba och begära ersättning för vård av sjukkt barn (VAB).

– I dagens slimmade organisationer finns det sällan någon som snabbt kan ta över ens arbetsuppgifter. Därför jobbar många småbarnsföräldrar samtidigt som de är hemma med sina sjuka barn. För en del fungerar det bra, för andra sämre. I praktiken har många inget annat val än att vobba, säger Martin Linder, andre vice ordförande för Unionen i ett pressmeddelande.

Vobbandet är i praktiken bara möjligt för den som har kontorsbundna arbetsuppgifter. Därför är trenden vanligast bland tjänstemän.

70 procent av de som säger att de vobbar gör det för att hinna med sina arbetsuppgifter. Två tredjedelar vobbar för att de inte har någon att lämna över sitt jobb till.

Av dem som vobbar skulle var tredje helst slippa. Det gäller kvinnor i högre grad än män. Chefer uppger i högre utsträckning att de alltid vobbar i stället för att vabba.

Två av fem som jobbar hemifrån känner att de inte har något annat val, vilket skapar stress och olust.

– En arbetsplats måste klara av att medarbetarna är hemma ibland för vård av barn utan att det ger upphov till stress, dåligt samvete eller oro om en orimligt hög arbetsbelastning när man är tillbaka på jobbet, säger Martin Linder.

Unionen baseras sina slutsatser på 2 136 intervjuer som gjorts bland tjänstemän med hemmavarande barn under januari i år.

Februari är den månad på året då flest föräldrar stannar hemma med sjuka barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om