Båtvrak skapar oro bland besökare

Den 18 juni fick räddningstjänsten in ett larm om en brinnande båt i närheten av Sundbyholmsöarna. De lyckades släcka branden och inga personer skadades, men båten har sedan dess legat kvar i vattnet och besökare är nu oroliga för konsekvenserna.

Här ligger båtvraket kvar flera dagar efter branden.

Här ligger båtvraket kvar flera dagar efter branden.

Foto: Jerry Eriksson

Eskilstuna2023-06-22 15:45

Veerle Vantomme som är miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljökontoret hade på torsdagen inte fått någon kännedom om båten som brann i söndags. Hon bedömer att vraket ska bärgas snarast möjligt så att vattenmiljön på platsen inte tar mer skada. Men även för allas trevnad i området och för att minimera risken att någon skadar sig. 

– Detta ska självklart åtgärdas snabbast möjligt. Med anledning av läckage av föroreningar från de förbrända resterna eller från bränsletanken ifall den är kvar och har skadats under branden, säger Veerle Vantomme. 

undefined
Här ligger båtvraket kvar flera dagar efter branden.

I ren miljöaspekt kan det som finns runtomkring öarna i Sundbyholm förstöras om båten inte tas om hand. När det gäller nedskräpning ligger huvudansvaret på varje enskild person att inte skräpa ner i vatten och natur. Hittar man inte någon som bär ansvaret över nedskräpningen ska först och främst markägaren ta hand om det men är det allmän mark så är det kommunens ansvar. 

– Det som växer i vattnet och runt omkring kan absolut ta skada. Ju tidigare båten tas upp desto bättre är det för att minimera påverkan på vattnet, säger Veerle Vantomme. 

Ann-Christine Ljungblom, som ofta åker ut till Sundbyholmsön för att bada och ligga på klippor och njuta, har sett den brunna båten ligga i vattnet flera dagar efter att branden släcktes. Hon berättar för tidningen att hon bryr sig mycket om miljön och att hon blir besviken på att det nu ligger en brunnen båt och att det blir ännu mer plaster i havet. 

– Det var en frän doft av brunnen plast och man blir ju jätteledsen. Vi satt och kollade på fiskmåsungar och vi kände att det är ju deras plats och så kommer vi människor dit och förstör, säger Ann-Christine Ljungblom. 

undefined
Vid en av öarna vid Sundbyholm kan man se den brunna båten ligga och guppa vid en av klipporna.

Ann-Christine tycker att man inte får låta ärendet och vem som har ansvaret över båten falla mellan några stolar utan att vi måste tänka på växter och djur. 

– Vi måste hjälpas åt att ta hand om Mälaren och att hålla rent från plast så att både vi och djuren trivs, säger Ann-Christine Ljungblom. 

Veerle Vantomme har tagit kontakt med räddningstjänsten som har meddelat att bärgningen är planerad att genomföras under torsdagen. Bogsering sker i uppdrag av båtägarens försäkringsbolag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!