– Jag blev väldigt överraskad i lördags när jag läste Eskilstuna-Kuriren. Vare sig jag eller styrelsen har fått någon information så du kan förstå att jag är besviken på bolaget. Och jävligt arg dessutom. Vi har styrelsemöte i morgon (tisdag) som tur är. Då kommer det här att tas upp och jag kommer inte att vara nådig. Som du hör är jag ganska förbannad, säger Ann-Sofie Wågström.
Att tusentals ton sorterat matavfall gått till förbränning varje år sedan i vart fall 2011 är något som styrelserna för EEM, ESEM och moderbolaget Kommunföretag AB rimligen borde haft vetskap om. Inte minst för att kunna vidta nödvändiga åtgärder.
Ann-Sofie Wågström hävdar dock att ESEM:s styrelse inte har fått någon information eller investeringsförslag att ta ställning till.
– Vi hade självklart sagt ja till investeringar som skulle ha gjort att vi kunnat undvika den här situationen. Inte för att undvika att nyheten hamnade i tidningen utan för miljön och klimatets skull.
Ann-Sofie Wågström säger att styrelsen varit tydlig med sina krav på ansvariga chefer.
– Vi har tydligt signalerat att vi vill ha avvikelserapportering i god tid när något händer. Det har vi varit supertydliga med. Vi är flera i styrelsen som är upprörda. Jag vill veta hur vd och affärsområdeschef ser på det som skett. De får förklara hur de har tänkt och hur de har hanterat saken.
Har du och styrelsen förtroende för bolagets vd och områdeschef?
– Ja, än så länge har vi ju det. Men det ska bli intressant att höra deras förklaring i morgon.
Kan det vara så att ni har olika syn på vad en avvikelse är?
– Om det inträffat något som kan bli medialt så vill jag veta det innan Eskilstuna-Kuriren skriver om det. Alla avvikelser, stora som små, ska rapporteras.
[fakta nr="2"]
Ann-Sofie Wågström anser att förtroendet för kommunbolaget skadats av avslöjandet.
– Det är förskräckligt. Det skadar varumärket och många tappar förtroendet. Eskilstunaborna ska inte behöva känna sig lurade.
Hur ska förtroendet återskapas?
– Framöver handlar det om öppenhet, ärlighet och transparens. Är det saker som fallerar så ska man gå ut och säga det. Det behöver inte vara någon stor sak. Ut med ett pressmeddelande i stil med att: "just nu fungerar inte det här som det ska – men vi försöker lösa det så fort som möjligt", säger hon.
Eskilstuna kommuns långsiktiga strategi för minskad klimatpåverkan är sammanfattad i ett dokument som heter Klimatplan 2020. Kring dokumentet finns formuleringar som visar kommunens höga ambitionsnivå i miljöfrågor. Där står bland annat: "Vi har på oss ledartröjan och vi ska vara en förebild för landets kommuner i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi kommer inte med tomma ord".
– Jag vet vad det står och det är därför jag är så besviken. Vi lever inte upp det till det vi sagt men saken är allvarligare än så. Det handlar inte om enskilda fadäser utan om klimatet och vår miljö. Jag trodde att allt matavfall blev sån där slurry. Jag har full förståelse för att processer och teknik kan fallera någon gång men att det handlade om de här volymerna till förbränning var en stor överraskning.
Lars Andersson (S) är styrelseordförande för ESEM och Kommunföretag AB.
– Jag kan bara uttrycka en väldigt stor förvåning och besvikelse. Ibland brister tekniken och jag har vetat att man någon gång tvingats köra matavfall till förbränning, men då i små mängder. De volymer som redovisas i artikeln är dock inte i närheten av vad man kunnat tänka sig, säger Lars Andersson.
Han berättar att matavfallsproblemet inte heller nämnts i kommunens biogasutredningsgrupp som nyligen lämnade en slutrapport.
– Det här skulle ha föranlett en egen rubrik i den rapporten om vi hade känt till det. Jag förväntar mig en ordentlig redogörelse från ansvariga tjänstemän och är det någon som har brustit i ansvar så får vi hantera det. Förtroendekapitalet har fått sig en ordentlig törn. Såväl ansvariga politiker som övriga Eskilstunabor skulle ha hållits informerade.