Det var i måndags som det vankades bad hemma hos familjen Neuman Humbla i Slätviken.

– Plötsligt kom ungarna upp och ropade på oss. I hela viken låg det massor av vita grejer och flöt. De låg överallt, i vassen och runt bryggan. Det såg ut som domedagen, säger Beatrice Neuman.

Beatrice Neuman trodde först att det var något giftigt i vattnet och sa åt barnen att de inte fick bada. Hon ringde därefter kommunens miljökontor som meddelade att det inte var någon fara och att fiskdöden berodde på värmen.

Artikelbild

| Med hjälp av vattenskotern kördes den döda fisken ut på farleden till förväntansfulla fiskmåsar.

De badsugna barnen, Line Neuman Olsen, Linnea Humbla, Tilde Humbla och Wilhelm Blomsterlund tog då saken i egna händer. Utrustade med öronproppar i näsborrarna och ett gammalt badmintonracket skred saneringspatrullen till verket.

– Vi ville städa upp så att vi skulle kunna bada. Det luktade äckligt och vi ville inte ha döda fiskar vid vår strand, säger Line Neuman Olsen.

– Först vadade de ut, sedan tog de vår lilla roddbåt. Det var både gös och abborre, stora fina – tvärdöda – fiskar. De höll på i flera timmar, säger Beatrice Neuman.

Det blev tre stora hinkar fyllda till bredden med fisk – totalt ett hundratal fiskar. Sedan tog de vattenskotern långt ut på farleden och dumpade fångsten.

Artikelbild

| Line Neuman Olsen, 7, och Linnea Humbla, 10, gör tummen ner för döda fiskar i badviken.

– Vi åkte ut med en jättestor hink och lämnade dem så att fiskmåsarna tog dem, säger Linnea Humbla.

Enligt Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, spelar årets varma sommar in.

Artikelbild

| Det blev tre tiolitershinkar fyllda till bredden med död gös och abborre – sammanlagt ett hundratal fiskar.

– Vi har haft fiskdöd på en hel del ställen i sommar. Det är svårt att spekulera och farligt att vara för ensidig, men jag skulle tro att miljöbetingelserna med den varma sommaren är en viktig bidragande orsak.

Bland annat har det varit problem på Hjälmaren med kräftor som dött till följd av "extremt" låg syrehalt.

Höga temperaturer gör att syrets löslighet i vattnet sjunker. Det är påfrestande för fiskarna som blir stressade både av den högre temperaturen i sig och av den försämrade tillgången till syre.

På SVA:s karta över platser där tidigare fynd gjorts.

Skulle det dyka upp mer död fisk i krokarna kring Slätviken är beskedet dock klart och tydligt;

– Vi tar hand om fiskliken i alla lägen, säger Line Neuman Olsen och Linnea Humbla.