Bedragare försökte lura Gun med hundtrick

Mannen var utelåst och hemma väntade en valp. Nu ville han låna 800 kronor för att komma in. Men Gun, 74 lät, sig inte luras.

Gun 74, blev nästan lurad av en bedragare. Nu vill hon varna andra.

Gun 74, blev nästan lurad av en bedragare. Nu vill hon varna andra.

Foto: Ingar Frostberg

Eskilstuna kommun2019-11-01 06:58

Det var i måndags förmiddag som 74-åriga Gun befann sig på centralen i Eskilstuna för att vinka av en väninna vid tåget.

Plötsligt gled en man upp vid hennes sida och berättade att han hade hamnat i en besvärlig situation. Han hade en liten hundvalp hemma, hade diabetes och behövde komma hem. Problemet var bara att han var utelåst. Han behövde nu 800 kronor kontant för att få hjälp av ett säkerhetsföretag att komma in. Kunde möjligen Gun hjälpa honom? Hon skulle få tillbaka 1 500 kronor inom kort.

Gun som av hänsyn till sin egen säkerhet bara vill framträda med förnamn och mörka solglasögon berättar att mannen sagt att han var nyinflyttad till Eskilstuna och varken hade anhöriga eller vänner här. Han var mycket övertygande.

– Han såg snäll och beskedlig ut. Han gav ett trovärdigt intryck, säger Gun.

Gun var inte helt negativ till att försöka hjälpa mannen, berättar hon. Hon frågade om en del detaljer, förklarade att det sker så många bedrägerier nuförtiden och att hon inte ville bli lurad. Därför föreslog hon att hon kunde köra mannen till Hällby där han sa sig bo för att kontrollera att det verkligen var hans namn som stod på dörren. Hon tyckte att 800 kronor var lite väl mycket pengar att riskera.

Men när Gun föreslog att hon skulle skjutsa mannen i bil, sa han att han hellre ville åka buss. Gun tröttnade lite och ägnade sig istället åt väninnan och tåget. När hon kom tillbaka där mannen hade befunnit sig var han borta och hon bestämde hon sig för att strunta i honom.

Senare under dagen berättade hon för en väninna vad som hade hänt. Då utbrast väninnan att hon hade "lånat" ut 500 kronor för ett år sedan till en man som sa sig ha ungefär samma problem.

– Men han hade haft Chihuahua-valpar som var inlåsta, säger Gun.

Gun gick till polisen och anmälde bedrägeriförsöket. Där är ärendet redan nedlagt.

Kenneth Wiklund på polisens bedrägerigrupp i Eskilstuna känner inte till Guns eller väninnans ärende men säger:

– Det förekommer otroligt mycket bedrägerier och bedrägeriförsök nuförtiden. Man suckar tungt, utbrister han.

När han hör vad mannen har sagt till Gun och väninnan konstaterar han att det ofta är såhär bedragare jobbar. 

– De har kommit på ett sätt att vädja till folks varma känslor. De pratar om djur eller sjukdomar. Det är obehagligt och väldigt tråkigt. Det är så väldigt många som utnyttjar folks godhet, säger han.

Han anser att människor måste försöka vara tuffare när de råkar ut på det här sättet. Det går att hänvisa till socialen eller polisen om någon behöver hjälp.

– Det är tråkigt att behöva misstro alla främmande människor. Folk måste bli lite mer hårdhjärtade. Man är ju ingen bank, säger han.

Väldigt ofta är det äldre människor som utsätts. "Barnbarnsbedrägerierna" där någon utger sig att vara den äldres barnbarn med bilproblem och behöver låna mormors eller farfars bankkort för att lösa situationen –  är välkänt i dag. Att en bedragare vill ha kontanter som i Guns fall är ganska ovanligt, säger Kenneth Wiklund. 

Men varför läggs en sådan här utredning ner så snabbt?

– Det har gjorts en bedömning att det inte finns förutsättningar att lösa brottet. Det finns ingen stödbevisning. Det går inte att gå upp i rätten när ord står mot ord. Det är inte av lättja, men ser man inga förutsättningar att få en person dömd kan man inte gå vidare. Det måste hålla i rätten, förklarar Kenneth Wiklund.

"De vädjar till mammahjärtat hos äldre kvinnor och vi är ofta väldigt godtrogna. Men det gäller att vara vaksam, uppmanar Gun 74 som vill varna för bedragare.
"De vädjar till mammahjärtat hos äldre kvinnor och vi är ofta väldigt godtrogna. Men det gäller att vara vaksam, uppmanar Gun 74 som vill varna för bedragare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!