Den ene mannen, en 22-åring, skulle enligt åklagaren ha transporterat 3 906 gram cannabisharts som inte var avsett för eget bruk - och därefter för eget bruk ha innehaft 196 gram cannabisharts. Brottet skulle 22-åringen ha begått den 3 april i år.

23-åringen som suttit häktad skulle enligt åklagaren ha förvärvat partiet med narkotika - huvudsakligen för att sälja det vidare. Men han skulle också ha haft mer narkotika än de 3 906 grammen i sin ägo. Närmare bestämt 26.1 gram cannabisharts, 3.14 gram kokain, 1 303 tabletter innehållandes alprazolam samt 20 tabletter innehållande det narkotikaklassade ämnet MDMA.

Nu är förhandlingen i Eskilstuna tingsrätt avslutad och redan den 7 maj dömdes 23-åringen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hade tingsrätten valt fängelse som påföljd hade straffet blivit ett år och sex månader.

Nu har också 22-åringen fått sin dom. Straffet blir detsamma för den medåtalade kamraten. Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om man valt fängelse hade det blivit en längd på ett år och sex månader också för 22-åringen.

Männen har fått placeringar på olika behandlingshem och har skrivit under behandlingsplaner som de nu förbundit sig att följa.

Under rättegången berättade 22-åringen och 23-åringen att de båda blev förvånade över vikten på väskan där narkotikan låg. Att den var så tung. 22-åringen hämtade väskan och levererade den till 23-åringen. Båda berättade att de blivit nervösa eftersom ingen av dem hade befattat sig med så mycket narkotika förut.

Men de pratade om det, kokade kaffe, gick ut med hunden och blev gripna av civilpoliser som hade fattat misstankar om att något var i görningen.

23-åringen sa under rättegången att han inte hade någon plan för narkotikan, han hade inga köpare och att han hade levt som en missbrukare och bara levt för dagen. Det som fanns i väskan var för hans eget bruk. Fyra kilo skulle säkert vara ett par års konsumtion, förklarade han.

Också 22-åringen berättade om sitt missbruk, ett mångårigt och pågående missbruk av cannabis.

Båda har nu samtyckt till att följa de behandlingsplaner som de har fått. Programmen inriktar sig bland annat på alkohol- och narkotikamissbruk och också kriminalitet.