Ett ordentligt åsk- och blixtoväder drog in över Eskilstuna vid lunchtid på söndagen. Det mullrade ordentligt och ett riktigt skyfall kom, till glädje för framförallt regionens lantbrukare. Mindre kul var de blixtrar som följde.

Klockan 12.13 kom ett larm från SOS om att blixten hade slagit ner i en villa i Sparrsäter några kilometer från Hållsta utanför Eskilstuna.

– Blixten slog ner i huset och det blixtrade ur eluttagen, säger Johan Gustavsson, inre befäl på Räddsam Mälardalen.

Artikelbild

| Malin Riise.

De boende i huset fanns i byggnaden när blixten slog ner men ingen skadades. När räddningstjänsten kom till platsen kunde de inte hitta något som skvallrade om att det skulle röra sig om någon brand i huset.

– Vi kände ingen röklukt och hittade inget när vi gick med värmekamera, säger Johan Gustavsson.

Kort senare, vid 13-tiden, var det ett hus i Notholmen, Stora Sundby, som var en hårsmån från att träffas av blixten. Malin Riise, som bor i huset, satt i sitt vardagsrum när det mullrade som mest och plötsligt såg hon blixten slå ner i eken som står utanför fönstret.

– Det small bara till och flög fliser som bara den från trädet. Det var skräckinjagande faktiskt, jag var rädd att det skulle börja brinna eftersom trädet står så nära huset, säger Malin Riise.

Artikelbild

Eken utanför Malin Riises hus flisades upp ordentligt av blixten.

– Vi bor 100 meter från Hjälmare kanal där det växer ekar hela vägen, men det är klart att blixten skulle slå ner just i den eken som är närmast oss, fortsätter Malin Riise.

Trädet som står bara tio meter från huset flisades upp från topp till tå och en del flisor av trädet flög till och med över huset och landade på andra sidan.

– Det är både läskigt och fascinerande, vi hade nog tur. Det är lite oroligt eftersom vi har djur på gården, så jag är tacksam att det gick bra, säger Malin Riise.