Smedstadens bridgeklubb har i dag ett 80-tal medlemmar, och det spelas bridge både dagtid och kvällstid. Föreningen har haft ett flertal så kallade stormästare genom åren, men även medlemmar som mest spelar för det sociala umgängets skull.

Men kvällsbridgen lockar inte lika många som förr, berättar Jan-Åke Jansson.

– Det har avtagit de senaste åren, tyvärr. Det är många som inte vill ge sig ut på kvällen, berättar han.

Artikelbild

Lördagen den 8 september håller Smedstadens bridgeklubb öppet hus. Då kan alla intresserade prova på att spela.

Han och resten av föreningen vill dock inte förlika sig med tanken på att bridge enbart är något pensionärer ägnar sig åt på dagtid. Man vill gjuta nytt blod i föreningen, och få in fler unga spelare.

Jörgen Bogg, kassör, medger att bridge kanske inte erbjuder samma typ av spänning och snabba resultat som de mobilspel många yngre människor i dag roas av, men tror ändå att det finns något i bridgen som kan tilltala - bara man får upp ögonen för spelet.

– Som gammal mattelärare vet jag att det alltid finns de som roas av att lösa problem. Sådana ungdomar borde tycka att bridge är intressant, säger han.

Det är just problemlösningen som gör att han älskar bridge.

Artikelbild

Bridge spelas med en vanlig kortlek, men är långt mer avancerat än många andra kortspel.

– Det är mycket psykologi. Bridgen är intellektuell, samtidigt som den är social, säger han.

Nu på söndag kommer föreningen finnas på Tuna Park. Där presenterar de "Minibridge", ett förhållandevis nytt koncept som är tänkt att fungera lite som en inkörsport. Konceptet uppges ha fungerat bra på andra håll.

Artikelbild

Korten är färgsorterade och i ordning. Dags att spela.

– Varberg har till exempel lyckats bra med att rekrytera juniorer och några av dem är i Sverigeeliten i dag, säger Per-Åke Jansson.

Lördagen den 8 september har föreningen även öppet hus i klubblokalen vid Skogsängens IP, och i oktober startar man en nybörjarkurs.

Artikelbild

Per-Åke Jansson och Jörgen Bogg vill att fler unga ska börja intressera sig för bridge, och hoppas att Smedstadens bridgeklubbs satsning ska bära frukt.

Per-Åke Jansson och Jörgen Bogg hoppas att intresserade tar chansen att prova på bridge, och vill gärna se fler invandrare runt spelborden. Det tror att intresset säkert finns.

– I vissa kulturer spelas det ju mycket kort, säger Jörgen Bogg.

Artikelbild

Det finns plats för fler spelare i Smedstadens bridgeklubbs lokaler vid Skogsängens IP.

Den som vill provspela på Tuna Park på söndag eller under öppet hus i september behöver inte ha några förkunskaper, försäkrar de. "Minibridge" är avskalat och lätt att ta till sig.

– Det blir enklast möjliga, och vi hoppas att alla kommer tycka att det är trevligt, säger Per-Åke Jansson.