De senaste dagarna har bråket mellan Tele2, som äger Com Hem och Boxer, och Telia, som äger TV4, pågått i media. De båda parterna är inte överens om en förlängning av de befintliga sändningsrättigheterna.

Tele2:s vd Anders Nilsson träffade under kvällen Telias tillförordnade vd, Christian Luiga, och Casten Almqvist, affärsområdeschef för media, för en första diskussion kring de rättigheter som behövs för att digitalisera svensk tv. Samtalet var konstruktivt, även om det inte resulterade i ett nytt avtal. Förlängningen av Com Hems och Boxers sändningsrättigheter går därför ut i natt 23.59, skriver Com Hem i ett pressmeddelande.

– Vi ser positivt på att vi haft en första seriös dialog med Telia om ett förnyat avtal. Det är dock ett misslyckande för alla parter att kunderna hamnar i kläm, då vi ännu inte lyckats hitta en långsiktig lösning som säkerställer TV4:s tillgänglighet, och valfriheten för Sveriges tv-tittare. Vi kommer fortsätta göra allt vi kan för att hitta en långsiktig lösning som gör TV4 tillgänglig för alla, och under tiden kommer vi självklart kompensera våra kunder så gott vi kan, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen.

TV4 ser det på ett helt annat vis.

– Com Hem stjäl tv-julen för miljoner svenskar, menar Casten Almqvist, vd TV4 och C more, och fortsätter:

– Det här är ett riktigt tråkigt och onödigt beslut. Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna. Vi har gett Com Hem möjlighet att fortsatt att visa TV4 fritt fram tills den 10 januari. Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in tv-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning. Det är ett sätt att bedriva opinion för att få rättigheter som de inte har och inte heller är beredda att betala för. Det har aldrig den här förhandlingen handlat om. Com Hem släcker TV4 trots att de får sända kanalen helt fritt och utan ett avtal fram tills den 10 januari. Det är ett helt obegripligt beslut.

TV4:s innehåll finns att se gratis på TV4 Play och kanalerna går att se på C More kostnadsfritt i två veckor.

Så kompenserar Com Hem och Boxer:

Com Hem och Boxer frivisar en stor mängd linjära tv-kanaler för samtliga betalande kunder.

Premiuminnehåll från C More ersätts med motsvarande innehåll från Viasat.

Bredbandskunder med FiberKoax får 100 Mbit snabbare uppkoppling i hemmet.

Alla Com Hem- och Boxer-kunder med mobiltelefoni från Tele2, Comviq eller Com Hem får obegränsad mobildata.