De kommer alla från olika ursprungsländer men har det gemensamt att de är muslimer och att de kommer att fasta under ramadan. Att avstå från mat och dryck under ramadan är frivilligt innan barnet har nått puberteten. Att delta har ändå varit självklart för Abdulagane Morad.

– De har sagt till mig att jag är för liten och att jag inte kan men jag tänkte att jag kan, säger han. Han har tidigare provat att fasta och även om det kan kännas som en utmaning vet han varför han gör det.

– Det känns bra i hjärtat, säger han.

Artikelbild

– Om man gör gudasaker kommer man till himlen, säger Abdulgane Morad, Han går i klass 5a på Lagersbergsskolan.

Han har lärt sig att den som gör bra saker kommer till himmelen och den som gör dåliga saker kommer till helvetet. Genom fastan tror han att han kommer närmare Gud.

Klasskamraterna kan ibland fresta genom att äta något gott i närheten och då gör sig hungern extra påmind. Men även om deras favoriträtt serveras i matsalen är de alla fyra överens om att de kommer hålla ut hela månaden. Trots att det varma vädret kan göra det lite extra tufft då eleverna även undviker att dricka fram till att solen går ner.

– Vi gör det för att känna hur fattiga människor lever utan mat. Att känna hur det känns. Man blir hungrig, trött och snurrig. Det kan vara jobbigt, men det är bra att man gör det, säger Naba Hamzi. Hon söker sig till sin mamma för stöd när det blir jobbigt. Mamman är alltid tydlig med att det är okej att äta om hon känner att hon behöver.

Fastan är också tänkt att stärka tålamodet och öka ödmjukheten samtidigt som kunskapen om religionen ska fördjupas. Efter solnedgången bryts fastan och då intas en måltid som på arabiska kallas iftar. Då ses släkt och vänner.

Artikelbild

– Det är svårare att fasta när det är varmt, man blir törstig, säger Naba Hamzi.

– Det är bra att göra det tillsammans med familjen och det är trevligt när vi äter tillsammans, säger Naba Hamzi.