Rättegången om det uppmärksammade Arbogafallet har inletts i tingsrätten i Västerås. Hennes make hittades drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga i augusti 2015. Enligt åklagarna var det kvinnan som, ensam eller i samförstånd med andra, berövade honom livet. Tre nära anhöriga är medmisstänkta för dådet, men ingår inte i detta åtal.

Den aktuella kvällen åkte mannen tillsammans med kvinnan till sommarstugan. Enligt åklagarna var fler personer på plats därute.

– Han drunknar någon gång under den här kvällen. Sannolikt vid 22-tiden. Och det är kvinnan som dränker honom, sannolikt tillsammans med någon annan. Det som är viktigt här är att han inte har några andra skador på kroppen, säger åklagare Jessica Wenna.

Mannen hade endast tre kiselalger i sina lungor, vilket enligt åklagaren talar för att han drunknat i annat vatten än i Hjälmaren.

[fakta nr="2"]

Kvinnans försvarare Amanda Hikes gör dock en annan tolkning av de fynd av alger som är dokumenterade i obduktionsrapporten. Hon menar att de låga halterna av kiselalger stämmer väl med hur sjöns vatten var beskaffat när mannen dog. Dessutom pekar hon på fynd av andra alger.

– De visar snarare att det är troligt att han drunknade i Hjälmaren, säger hon.

Den misstänkta kvinnan satt stilla och lyssnade till åklagarens berättelse under rättegångens första dag. Hon gjorde inga ansträngningar för att undvika att bli fångad på bild av de pressfotografer som fattat posto vid dörren till rättssalen. Under förhandlingarna såg hon bestämd ut och avslöjade inget om vad hon tänkte eller kände.

Under måndagens målade hennes försvarare upp en bild av 42-åringen och liv med maken: Det var bitvis stökigt och paret hade problem med pengar, men de planerade för en framtid tillsammans.

Exakt var det misstänkta mordet skett eller hur mannen ska ha dränkts framgår inte av polisens förundersökning. Åklagarna presenterade ingen egen teori under måndagen.

Pengar förs fram som motiv till mordet och mycket tid ägnas åt ämnet under första rättegångsdagen. En livförsäkring på två miljoner kronor som tecknades i makens namn hos försäkringsbolaget If är central i utredningen. Bara fyra dagar efter makens död ville kvinnan få ut försäkringen vilket är ovanligt tidigt, enligt åklagaren.

Kvinnan misstänks även för mord och mordförsök på sina föräldrar, året efter mordet på maken.