– Jag är en komplett idiot på digitala grejer men jag inser ju att jag måste hänga med!

Frågorna är många hos den trogna skara tidningsläsare som bänkat sig på Studieförbundet Vuxenskolans kostnadsfria kurs "Kom igång med att läsa Eskilstuna-Kuriren digitalt". Hur orienterar man sig i flödet, hur fungerar pushnotiser och vad ska man egentligen med appen till?

Åke Johansson, cirkelledare, greppar telefonen och tar till orda.

Artikelbild

| Klart man får kika på grannen! Lena Bondesson ser ut att få syn på något intressant i Carin Willex telefon.

– Den senaste nyheten ligger överst i appen. Vi börjar med att klicka på kundklubben.

När det inledande inloggningsstrulet är löst scrollar Lena Bondesson runt bland erbjudandena i kundklubben MERA. Med hjälp av Jessica Pettersson, projektledare på Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, som bistår Åke Johansson i dagens genomgång, upptäcker hon ett intressant erbjudande.

– Halva priset på en födelsedagsannons, det var ju bra för vi har ett barnbarn som fyller år snart.

Maken Per Bondesson har tidigare haft trassel med appen.

Artikelbild

| Vad är det egentligen för skillnad på att läsa tidningen på de olika plattformarna? Studieförbundet Vuxenskolans kurs reder ut begreppen.

– Istället för att sitta hemma och tänka att det inte fungerar så gick vi hit. Jag vill lära mig allt!

Carin Willix är inne på samma spår. I tre decennier har Eskilstuna-Kuriren varit ett givet inslag i frukostrutinen och hon läser alltid kultursidorna med extra stor behållning.

Artikelbild

| Carin Willex säger sig vara en "komplett idiot" på det digitala. Väl inne i appen lockade konserterbjudanden i kundklubben MERA.

– Jag vill veta vad det finns för konserterbjudanden. Nu kom jag in i appen för första gången, bara en sån sak!

Initiativet till en digital kurs kom från Studieförbundet Vuxenskolan som hade positiva erfarenheter av liknande kurser på andra orter. De fyra tillfällen som erbjöds i Eskilstuna blev snabbt fullbokade och Jessica Pettersson utesluter inte möjligheten till fler.

– Det hålls även två kurser i Strängnäs den 10 juni. Det är ju synd om man inte till fullo utnyttjar allt som ingår i prenumerationen, i de digitala kanalerna får man så mycket mer, säger hon och berättar om livesändningar och pushnotiser som erbjuder snabb information om det senaste som hänt i närområdet. Avslutningsvis slår hon ett extra slag för E-tidningen.

– Där får man även tillgång till arkivet och kan läsa 60 dagar bakåt, perfekt om man missat något så här i semestertider.

Just E-tidningen var anledningen till Barbro och Rolf Wikströms deltagande i kursen.

– Vi är ofta i fjällen och vill kunna läsa Kuriren på paddan.