Det var tidigt på lördagskvällen som larmet om drunkningen kom. Mannen hade tillsammans med flera andra personer badat i NCC:s gamla bergtäkt, som numera är något av en sjö. Han hade tagit sig upp på en klippavsats och hoppat eller dykt, men kom aldrig upp till ytan igen.

Räddningstjänsten från Eskilstuna och Torshälla gick in med ytbärgare och sökte i vattnet. Dykare från Västerås som kallats in kom till platsen kort därefter. Minuter efter att dykarna anlänt kunde mannen lokaliseras och hämtas upp, enligt inre befäl på räddningstjänsten. Mannen hittades på 6,5 meters djup. Hjärt-lungräddning påbörjades, men utan framgång. Mannen förklarades senare död av läkare på Mälarsjukhuset.

Vad som orsakade hans död är ännu inte känt, och det finns flera möjliga orsaker. Dels kan det röra sig om ett plötsligt sjukdomsfall, men mer troligt är att mannen skadade sig allvarligt vid hoppet från klippavsatsen, som enligt polisen är 10-15 meter över ytan. Antingen efter att ha slagit i bottnen eller en sten under vattnet, eller i samband med att han skar vattenytan.

Sommaren 2014 skadades flera personer allvarligt vid höga hopp vid ett nedlagt stenbrott utanför Nyköping. En person bröt nacken, efter att ha skadat sig mot just vattenytan.

‒När man hoppar från höga höjder och träffar vattenytan knycker nacken till och man får en fraktur, som kan leda till att man blir invalid eller till och med döden, sa överläkaren Thomas Widercrantz till Södermanlands nyheter i samband med tidningens rapportering om olyckorna.

Han avrådde alla som inte är vana från hopp från höga höjder. Även om nacken klarar sig kan andra skador uppkomma vid nedslaget, som potentiellt skulle kunna leda till drunkning. Skador på lungorna till exempel, liksom skador på armar och axlar.

‒Att simma med en arm och tilltagande smärta kan göra att det besvärligt att ta sig upp på land.

Polisen i Eskilstuna har inlett en utredning av olyckan i Hällbygropen, men kan ännu inte med säkerhet säga någonting om vad som orsakade mannens död.

‒Det är ingenting jag kan säga nu, utan jag kommer begära en rättsmedicinsk obduktion. Det går ofta ganska snabbt att få ett preliminärt utlåtande, det borde kunna bli framåt torsdag-fredag den här veckan. Men först då får vi veta mer, säger Margareta Frejdenfeldt på polisen.

Hon berättar även att man kommer att höra vittnen till olyckan närmare.

Enligt Frejdenfeldt finns det ingenting i de initiala vittnesuppgifterna som gör att ett brott kan misstänkas, utan utredningen är ett rent rutinförfarande. En sådan som alltid görs vid den här typen av dödsfall.

‒Och det kan jag tycka är skönt. Att man inte behöver ha sådana misstankar, säger hon.

Den omkomne är litauisk medborgare, och befann sig enligt polisen i Sverige tillfälligt, för att arbeta.