Den 7 april 2018 dyker det upp ett inlägg i en sluten grupp på Facebook. Under rubriken ”Rensning i garderoben” förklarar en Eskilstunakvinna i 40-årsåldern att hon säljer ”ett gäng riktigt schyssta t-shirts m.m.”. Vissa är i fel storlek för henne själv, andra har hon dubbletter av – och det, konstaterar hon, ”är ju onödigt”.

Den slutna gruppen är en köp- och säljgrupp för människor långt ute på den politiska högerflanken och tröjorna kvinnan lägger ut till försäljning är försedda med grovt rasistiska och nazistiska motiv.

Flera tröjor är försedda med hakkors i olika motiv, örnar, tyska tapperhetsmedaljer och de nazistiska slagorden ”blod och ära”. En annan tröja föreställer en nidbild av ett svart ansikte med texten ”As long as there’s niggers there’s hate”. Ytterligare en har en bild av en dödskalle och texten ”DÖD ÅT ZOG!” – en förkortning som syftar till en nazistisk konspirationsteori om ett hemligt judiskt världsherravälde.

Artikelbild

| I samband med bokmässan 2017 anordnade NMR en uppmärksammad demonstration i Göteborg. En av demonstranterna var Eskilstunaläraren.

Kvinnans sympatier tar sig även uttryck på andra sätt. Hon är sedan flera år tillbaka aktiv i den nazistiska och våldsbejakande organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Hon har bland annat fångats på bild i samband med organisationens demonstration i Falun i maj 2017 och marschen i Göteborg i anslutning till bokmässan i september samma år. Enligt stiftelsen Expo, som sedan 1995 granskar och kartlägger den svenska extremhögern, har kvinnan vistats i vit makt-miljön i flera år.

– Hon tillhör den civilklädda svansen till Nordiska motståndsrörelsen och är väldigt invigd i vit makt-kulturen, säger Expos researcher Jonathan Leman.

Kvinnan jobbar till vardags som lärare på en grundskola i Eskilstuna kommun. Hon sitter även med i skolans så kallade ”trygghetsteam” vars uppgift är att upprätthålla skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. I planen står bland annat att skolans vision är att ”alla elever på skolan ska känna sig trygga och förstå den värdegrund som skolans verksamhet vilar på, nämligen de demokratiska värdena och respekten för alla människors lika värde”. Ett av målen är främjandet av ”likabehandling oavsett etnisk bakgrund och trosuppfattning”.

Som kontaktperson är hon en av de som elever och föräldrar uppmanas vända sig till i samband med kränkningar och andra incidenter. Parallellt med sin uppgift att fostra unga elever i respekten för allas lika värde visar Eskilstuna-Kurirens och Expos kartläggning alltså att kvinnan, sedan flera år, aktivt stödjer en öppet nazistisk organisation vars uttalade målsättning är att störta den svenska demokratin och vars medlemmar är dömda för bland annat mord, dråp och flera bombdåd.

Artikelbild

| Jonathan Leman är researcher på stiftelsen Expo som sedan 1995 granskar den svenska extremhögern.

– Såväl nationellt som i län och kommuner är NMR uppbyggt kring en kärna av aktiva medlemmar. Utanför den finns vit makt-konsumenter och sympatisörer. Dels aktiva sådana som går på demonstrationer och mer aktivt deltar på nätet, och dels de passiva som finns bara på nätet, säger Jonathan Leman. Han menar att Eskilstunakvinnan i allra hösta grad tillhör den mer aktiva delen av organisationens sympatisörer.

– Hon sprider grov propaganda och går med i NMR-tågen. Det knyter henne tydligt till svensk nazism. Hon finns i en nazistisk subkultur.

Artikelbild

De högerextrema inslagen i kvinnans liv är många. Hon har regelbundet deltagit vid konserter och festivaler för vit makt-musik och syns vid flera tillfällen på bild tillsammans med en känd nazist som 2005 åtalades för terroristbrott sedan han tillsammans med flera andra avslöjats med planer på attentat mot riksdagen och regeringskansliet. Mannen har även starka kopplingar till NMR och står åtalad för våldsamt upplopp i samband med organisationens demonstration i Göteborg i september 2017.

Under drygt ett år, mellan oktober 2017 och januari 2019, delade kvinnan adress i Eskilstuna med en annan känd nazist. Mannen, som är i 40-årsåldern, har bland annat varit aktiv inom de nazistiska organisationerna Svenskarnas parti och Nationell framtid och dömdes 2017 dömd för hets mot folkgrupp efter att ha poserat i en tröja med hakkors på sociala medier. Han har även uppmanat till ”väpnad kamp” på sociala medier samt lagt upp en bild där han gör Hitlerhälsning med bildtexten ”Heil kamrater!”.

Artikelbild

Tidningen har utan framgång sökt läraren via telefon, mail och sociala medier.