I restaurangköket på Rinmangymnasiet pågick Kockduellen för fullt under onsdagsförmiddagen. Sex skolor från Eskilstuna hade tagit sig vidare till stadsfinalen som hölls på Rinmangymnasiet. British junior vann tävlingen efter att ha trängts i köket med andra lag i en het 90 minuter lång duell. Tävlingen går ut på att varje skola lagar en varmrätt.

Kockduellen är en matlagningstävling som samlar högstadielever från hela Sverige. Syftet är att locka ungdomar till matlagning och restaurangbranschen. När dagen är slut har en skola tagit sig ett steg närmre riksfinalen i Stockholm den 7 februari.

– Idén startade i Falun förra året. De ville locka fler att söka till restauranglinjen och ett intresse för mat visade sig finnas, säger Thomas Ström, restauranglärare på Rinmangymnasiet.

Artikelbild

Råvarorna går på temat hållbarhet och består av bland annat vegetarisk färs.

5000 elever från 25 städer tävlar nu på olika håll i tre dagar. Vinsten? En prissumma på 10 000 kronor.

Eva Larsson, hemkunskapslärare på Djurgårdsskolan, säger att eleverna har en brinnande entusiasm för matlagning. De tre eleverna som representerar skolan lagar köttbullar och pasta med bönor i dagens stadsfinal.

– Det är kul att laga mat, säger Midira Kameesi som vanligtvis inte lagar så mycket på fritiden som tycker att hemkunskapen i skolan är en möjlighet att få testa på att experimentera i köket.

Kockduellen för samman högstadieelever med gymnasieskolor som erbjuder restaurangutbildning. Tävlingen ger elever en möjlighet att få se hur det fungerar i ett restaurangkök och väcka ett intresse för matlagning. Redan nu kan man se ett ökat engagemang och Kockduellen har fördubblats sedan fjolåret.

Artikelbild

I restaurangköket på Rinman hölls onsdagens stadsfinal av Kockduellen.

– Det händer något när man sätter på sig kockrocken, det kan man se på eleverna, säger Thomas Ström och pekar på ett restaurangkök fullt av högstadielever.

Årets vinnare av stadsfinalen blev British junior som fick blommor och pris. Nästa steg är att skicka in sitt bidrag till Visista för att gå vidare till finalen i februari.