Dyster rankning för skolorna i Sörmland

Eskilstuna och Strängnäs sjunker i Lärarförbundets skolrankning som presenterades under onsdagen. Flen däremot klättrar efter att satsat mer resurser till skolan.

Eskilstuna och Strängnäs kommer långt ner på listan i Lärarförbundet rankning. Klassen har inget med artikeln att göra.

Eskilstuna och Strängnäs kommer långt ner på listan i Lärarförbundet rankning. Klassen har inget med artikeln att göra.

Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Skola och utbildning2019-10-16 13:57

Lärarförbundets "Bästa skolkommun" visade under onsdagen sin årliga rankning av Sveriges bästa skolkommuner. Av 290 kommuner hamnar Strängnäs på plats 285 och åker ner 45 platser jämfört med förra året. Strängnäs rankas också som en av kommunerna som ligger längst ner i botten i länet när de kommer till skolan.

– Rent spontant så är det skittråkigt, vi har legat i botten länge och vi har försökt jobba med effektiviseringen och miljön. Vi har haft väldigt svårt med rekryteringen och antalet utbildade lärare, berättar ordförande i barn och utbildningsnämnden Maria Ehrnfelt (M).

Eskilstuna sjunker också i rankning men inte lika drastiskt, kommunen hamnar 23 platser ner jämfört med förra året och får plats 234.

– Självklart vill vi inte halka ner och vi hade hoppats på bättre resultat eftersom vi har gjort en del förbättringar, säger Cecilia Rahbek Nöhr som är ordförande för Lärarförbundet i Eskilstuna. 

Även Hans Ringström, skolchef för grundskola i Eskilstuna, håller med. 

– Eftersom dem i rankingen blandar båda grundskola, förskola och gymnasium så är det svårt att få en övergripande bild av resultatet. Jag är ändå nöjd med meritvärdet för eleverna på grundskolan och antalet godkända elever, det hade kunnat vara värre. 

Kommunalråd Mona Kanaan (S), ansvarig för utbildning i Eskilstuna, berättar att en analys av resultatet är på gång och att ett möte är inplanerat i eftermiddag med lärarförbundet, politiker och skolchefer. 

Läraförbundets rankning av bästa skolkommun är till för att uppmuntra kommunerna att ge bättre förutsättningar för sina lärare och elever. Rankningen ser dock annorlunda ut i år eftersom lärarförbundet har gått över till ett indexbaserat underlag. Det innebär att man inte kan jämföra förra årets resultat med resultatet som presenterades under onsdagen.

– Det har varit tufft för oss! Vi har stora utmaningar framför oss och det handlar om att se till att lärarna trivs i sin arbetsmiljö, att vi kan ge bra löner och få fler friska lärare, berättar Cecilia Rahbek Nöhr. 

När det kommer till Flens kommun så går däremot kurvan uppåt och kommunen rankas som Sörmlands näst bästa kommun med en ökning på 103 platser upp. Flen får plats 172 av 290 kommuner. 

– Självklart är det glädjade med ett bättre resultat i Flen. Kommunen har satsat pengar och gjort om sin skolorganisation, säger Cecilia Rahbek Nöhr. 

Tidningen har sökt Flens kommun utan framgång.

Sörmlands kommuner
Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!