Ebba Busch Thor (KD) underströk att hon inte tänker samarbeta med SD, och att KD vill ha ett maktskifte.

Fokuset låg på vården, äldreomsorg och trygghet samt polisrekrytering när Ebba Busch Thor pratade i dag på Fristadstorget.

– Vården är den viktigaste frågan och Stefan Löfvens stora misslyckande, introducerar hon sitt tal med.

Artikelbild

Lars Adaktusson talar på Fristadstorget.

Ett femtiotal väljare kom för att lyssna på både henne och partiets integrationspolitiska talesperson Lars Adaktusson. Många applåderade när hon sa "lägg ner landstingen".

Under måndagen föreslog Kristdemokraterna att ge dubbel lön till läkare och sjuksköterskor som förbinder sig att jobba på landsbygden i minst två år. Det handlar om ett statligt stöd på 800 miljoner kronor om året.

I Södermanland har landstinget stora svårigheter att rekrytera och behålla vårdpersonal, vilket ökar kostnaderna för hyrläkare varje år. 2017 betalade landstinget tidigare påpekat att det är arbetsmiljön och möjligheter till fortbildning som avgör om man tar steget till att bli hyrpersonal eller inte.

Vad tycker du om situationen i Södermanland?

Artikelbild

– Det finns utmaningar i hela Sverige, det finns inte någon del av landet där vården fungerar perfekt och vårdköerna har fördubblats, säger hon och fortsätter:

– Ett sätt att lösa rekryteringsproblemet är att erbjuda personal på landsbygden fördubblade löner.

Artikelbild

Ebba Busch Thor (KD) talar i Eskilstuna tillsammans med partikamraten Lars Adaktusson.

Hon tycker inte att man ska förbjuda att hyra personal.

– Jag tror att det är fel väg att gå, istället vill vi konkurrera ut hyrpersonalen.

Under tisdagen träffade hon väljare i Karlstad, Örebro, Eskilstuna och till slut Västerås.

– Det är många som lyfter att de har hamnat i kläm i sjukvården nu, senast en man jag pratade med här på torget.

Vem som ska bli statsminister efter valet är självklart för henne.

– En röst för KD är en garant för ett maktskifte, mot Stefan Löfven som statsminister och för Ulf Kristersson som ny statsminister, säger hon och avslutar sitt tal.

KD har just nu uppemot 6,3% av rösterna i opinionsundersökningarna, att jämföra med 4,2% i mitten av augusti.

– Det är väldigt roligt att känna att vi har medvind i opinionen. Våra väljare känner att vi ser den svåra krisen inte minst i svensk sjukvård och att vi har förslag för att förändra det.

Hur förklarar du den ökningen?

– Jag tror att människor märker att vi är en röst för verkligheten. Men sedan vet jag att det är många som uppskattar att vi har varit så rakryggade vad gäller regeringen. En röst på oss är en röst för en Alliansregering, vi kommer inte att svaja i den frågan, säger hon.

Kristdemokraterna och Moderaterna vill inte förhandla med SD men kan tänka sig att regera även om det skulle innebära att behöva SD:s stöd. Ebba Busch Thor har sagt att hon kan "prata" med SD.

Vilka frågor kan du tänka dig att diskutera med SD?

– Jag har aldrig sagt att det är aktuellt att förhandla med Sverigedemokraterna, sen ska vi behandla alla partier med respekt och det tycker jag inte alltid att man har gjort med Sverigedemokraterna. Jag möts i tuffa debatter kring politiken men jag behandlar alla med respekt. Att förhandla med ett parti som inte ens kan välja mellan Löfven som har fördubblat vårdköerna och en redig trygg statsminister i Ulf Kristersson är dock inte något alternativ att lita på. Att rösta på Jimmie Åkesson är att spela rysk roulette med svensk välfärd, säger hon.

[scribble path="/event/2809240/30029"]