– Han är jättemysig, en social, lugn och snäll häst, säger Ebba Planbring och Ellen Wetterling och klappar om sin nya kompis.

Det var tjejerna i stallet som tog initiativet till att samla in pengar till en ny parahäst – alltså en häst som används under lektioner för personer med funktionsnedsättningar. Insamlingen har gjorts inom Sparbanken Rekarnes projekt Varmt om hjärtat. Om ryttarföreningen fick ihop 40 000 kronor lovade banken att skjuta till lika mycket. För 80 000 kan man köpa en riktigt bra parahäst.

Ebba Planbring och Ellen Wetterling blev eld och lågor.

Artikelbild

Ridläraren Jeanette Bengtsson visar upp Rotarys Elvis för Ellen Wetterling, Ebba Planbring och Rotaryordföranden Annelie Klavins Nyström.

– Vi tycker att det är viktigt att alla ska kunna hålla på med sin sport efter sina förutsättningar, säger de.

– Och ridning är bra för balansen.

Insamlingen drog i gång tidigt i våras och sedan dess har de båda tjejerna ägnat åtskillig tid åt att få ihop pengar. De har samlat pantburkar, ordnat två loppisar – en hemma i trädgården och en i stallet. Dessutom har de fått en del av sponsorer. Bland annat har två av Eskilstunas Rotaryklubbar bidragit med en rejäl slant.

Annelie Klavins Nyström som är ordförande Eskilstuna-Kloster Rotaryklubb tände direkt när hon fick nys om insamlingen.

Artikelbild

– Det går helt hand i hand med att vi vill stödja ungdomar och personer med funktionsnedsättningar, säger hon.

– När jag föreslog styrelsen att vi skulle lämna ett bidrag blev det stående ovationer. Vi bestämde att bidra med 5 000 kronor mot att tjejerna höll ett föredrag och berättade om insamlingen.

Artikelbild

Ebba Planbring och Ellen Wetterling tycker att Rotarys Elvis är en underbar häst.

Lika mycket satsade Eskilstuna-Rekarne Rotaryklubb.

Ryttarföreningen klarade målet med råge och samlade in 46 000 kronor. Tillsammans med pengarna från banken blev det alltså drygt 90 000 kronor.

Ebba Planbring och Ellen Wetterling har en stor del i att den nya parahästen till slut blev verklighet. Med 22 000 kronor vann de den interna tävlingen om vem som samlade in mest. Priset var att få döpa nyförvärvet. Hans namn är nu Rotarys Elvis. Rotary för att bidraget på 10 000 och Elvis för att Ellen älskar Elvis Presley.

Rotarys Elvis är nio år och inköpt från Irland. Ridläraren Jeanette Bengtsson som också är ansvarig för paraverksamheten är jättenöjd.

– Han är lagom stor, lugn och stabil, säger hon. Men han behöver utbildas lite mer innan han får börja gå på lektioner.

– Det passar väldigt bra att vi fått honom nu eftersom vi behöver pensionera några av de parahästar vi redan har.