Runt scenen som var prydd med ballonger i alla tänkbara färger fanns det möjlighet till popcorn, sockervadd och ansiktsmålningar. Vid halv tre njöt gästerna av finsk tango i gräset och några tog för sig av ytan framför scenen och dansade till takterna med stor inlevelse.

Just när bluesbandet Among Lynx intog scenen öppnade sig himlen och festivalgästerna fick söka skydd under tält och hustak. Men efter att tekniken räddats och regnet tappade i styrka bara några minuter senare var det fullt ös på scenen.

Among Lynx har uppträtt vid två andra tillfällen i Eskilstuna, men det här var första besöket på Årbyfestivalen.

Artikelbild

Kerstin Lienius och Malin Lagerquist från Eskilstuna Orientaliska Dansförening.

– Det känns jättekul. Det är alltid roligt att bredda sin publik. Vi vill nå ut till allt och alla, säger Moa Brandt, gitarrist i bandet.

Några som också klev upp på scenen under lördagen var danstrion Royal Sisters med medlemmarna Caroline Faye 14 år, Iman Mohamoud 12 år, och Destiny Hielm Diallo 12 år. Deras dansstil kan beskrivas med orden afrobeat och dancehall, enligt tjejerna själva.

– Det känns bra just nu. Vi brukar alltid bli nervösa precis innan vi går upp på scen. Men när vi väl har dansat vill vi bara göra det igen, säger Caroline Faye, som var en av dem som tog initiativet till dansgruppen.

De tränar två gånger i veckan, även under sommartid.

Artikelbild

Angel Alekdawi, 6 år, springer runt på gräsmattan med sin heliumfyllda enhörning.

– Dans är extra roligt när man har en så bra grupp och gemenskap, det känns som en andra familj, säger Caroline Faye.

Eldsjälen och festivalgeneralen Louis Faye höll ställningarna även detta år. Även Maria Chergui firade sitt 16:e år som arrangör tillsammans med Årbyföreningen, som är helt ideell. Mellan klockan 17.00 och 18.00 fick nya talanger chansen att ta över scenen.

Artikelbild

Ibland måste man vara lite uppfinningsrik om man ska se ordentligt. Kerstin Lienius från Eskilstuna Orientaliska Dansförening är i full gång på scenen.

– Det är något som vi har haft under alla år. Alla är talanger, vi vill att de ska få möjlighet att prova scenen, säger Maria Chergui.

På Årbyfestivalen får alla vara med.

Artikelbild

Bandet Among Lynx, här fylls Årbyfestivalen med Elin Öbergs munspelstoner.

– Vårt mål är att locka så många som möjligt utifrån och sätta Årby på kartan och visa, här har vi vår festival och den är till för alla. Vi vill sprida kärlek, säger Maria Chergui.

Framåt kvällen började unga vuxna strömma in på festivalområdet. Festivalen drogs i gång klockan 13.00 och avslutades 22.30 efter att den sista talangen, Ibbe, klivit av scenen.